Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty prvý (17. júna 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Sedem lídrov afrických krajín sa dnes pod vedením juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu stretne v Petrohrade s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V rámci takzvanej africkej mierovej misie majú hovoriť okrem iného o čiernomorskej obilnej dohode a prednesú aj svoj návrh na začatie mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou

Naživo z Urajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 478

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 478 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:59 Počet obetí ničivých záplav po pretrhnutí Kachovskej priehrady stúpol v Ruskom okupovanej časti juhu Ukrajiny na 29, oznámili v sobotu Moskvou dosadené tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

21:14 V prístave okupovaného Berdianska hlásia výbuch .

20:21 Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihol v sobotu prístup afrických krajín k vojne na Ukrajine, ktorý je podľa neho vyvážený. Pred rokovaním s delegáciou afrických lídrov tiež vyhlásil, že je otvorený konštruktívnemu dialógu. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. "Vítame vyvážený prístup afrických priateľov k ukrajinskej kríze," povedal Putin predstaviteľom siedmich krajín Afriky, ktorí sa snažia podnietiť mierové rozhovory Moskvy a Kyjeva. "Sme otvorení konštruktívnemu dialógu so všetkými, ktorí chcú dosiahnuť mier na základe zásad spravodlivosti a rešpektovania oprávnených záujmov."

19:04 Ruským silám sa nedarí postupovať na východ. Ruské sily sa pokúsili postúpiť smerom k mestám Kupiansk, Lyman, Avdiivka, Marinka a Šachtar, ale podľa ukrajinského generálneho štábu sa im 17. júna nepodarilo postúpiť.

18:22 Spojené štáty nepodniknú osobitné opatrenia, ktoré by Ukrajine uľahčili vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Uviedol to v sobotu americký prezident Joe Biden, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

17:38 Delegácia afrických lídrov pricestovala v sobotu do Ruska, kde chce presadiť mier na Ukrajine. V predchádzajúci deň navštívili Kyjev a stretli sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

17:14 Dánsko je pripravené poskytnúť Ukrajine F-16, ak to schvália USA. Úradujúci dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen 17. júna povedal, že Dánsko môže Ukrajine darovať bojové lietadlá, ale iba ak USA dajú zelenú, informovali dánske médiá Radio4.

15:58 Gubernátor Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny Oleh Synehubov informoval, že pri ruskom raketovom útoku na malú dedinu zahynuli v sobotu dvaja ľudia v aute. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Synehubov predtým na platforme Telegram uviedol, že pri zásahu auta ruskou protitankovou riadenou strelou zahynuli štyria ľudia.

13:24 Bezpečnostná služba Ukrajiny ukázala zábery z evakuácie obyvateľov Chersonu z okupovaných a zaplavených území.

13:23 Ruské jednotky vystrelili protitankovú riadenú strelu na auto smerujúce k obci Huriv Kozačok v Charkovskej oblasti, pričom zahynuli všetci štyria cestujúci, informoval gubernátor Oleh Syniehubov.

12:10 Ukrajinská armáda zajala denne vo východnom regióne Donbas a v južnej Záporožskej oblasti Ukrajiny päť až desať ruských vojakov. V piatok o tom informoval spravodajský portál Kyiv Post, na ktorý sa odvolala britská televízia Sky News.

11:19 Gubernátor Brjanskej oblasti uviedol, že na ropovod Družba zaútočili tri bezpilotné lietadlá. Podľa gubernátora boli všetky drony zostrelené legendárnou protivzdušnou obranou mesta Brjansk.

10:36 Ruské útočné vrtuľníky "využívajúce rakety dlhšieho doletu proti pozemným cieľom" pravdepodobne poskytli Rusku "dočasnú výhodu", uviedlo britské ministerstvo obrany.

10:35 Pri ruských útokoch v osadách v Chersonskej oblasti za posledných 24 hodín zahynuli dvaja ľudia a 25 bolo zranených, vrátane troch detí, informovala štátna správa Chersonskej oblasti.

10:34 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:50 Povodeň spôsobená výbuchom vodnej elektrárne Kachovka zaplavila dom-muzeum ukrajinskej umelkyne Poliny Rayko v Olešku. Nachádzala sa tu unikátna nástenná maľba, mnohé fresky sú už zničené. Keďže mesto je okupované, obnovenie múzea a záchrana zachovaných fresiek neprichádza do úvahy.

8:49 Antonovka v Chersonskej oblasti túto noc.

7:25 V noci horel v Belgorode výškový bytový dom.

6:01  Epicentrum bojov na Ukrajine sa presunulo na cestu vedúcu do Mariupolu, kde ukrajinská ofenzíva pomaly zatláča ruské sily, s britskými tankmi Challenger pripravenými zapojiť sa do bojov. Informovala o tom podľa listu The Guardian námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu sa zvyčajne nemôžu priamo nezávisle overiť.

Ukrajina, ČR a Slovensko sa dohodli na spolupráci v starostlivosti o bojové vozidlá

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov dnes oznámil podpísanie deklarácie so zástupcami Česka a Slovenska o možnej budúcej spolupráci pri nákupe a údržbe bojových vozidiel pechoty. Ako Reznikov uviedol na twitteri, dokument podpísali česká ministerka obrany Jana Černochová a jej slovenský kolega Martin Sklenár. Stretnutie troch ministrov sa uskutočnilo na okraj dnešného stretnutia Kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré sa konalo v Bruseli. "Detaily budú spresnené neskôr. Avšak ide o dôležitý krok v spolupráci medzi našimi krajinami," dodal Reznikov.

Ako v tejto súvislosti poznamenal list Ukrajinska pravda, minulý týždeň sa dostala na verejnosť informácia, že český štátny podnik VOP CZ zo Šenova pri Novom Jičíne začne v najbližšom čase opravy tankov T-64 ukrajinskej armády. Tanky, ktoré boli desiatky rokov v skladoch, by po modernizácii mali zamieriť priamo do bojov na Ukrajine napadnutej Ruskom. Zmluva pritom vychádza z memoranda medzi VOP CZ a ukrajinským štátnym koncernom Ukroboronprom z tohtoročného februára.

Africká delegácia bude po návšteve Kyjeva dnes rokovať s Putinom

Delegácia už v piatok rokovala v Kyjeve, kde dal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jasne najavo, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sú možné len v prípade, že Moskva z jeho krajiny stiahne svoje vojská. Pozastavil sa tiež nad tým, že africkí lídri po návšteve ukrajinskej metropoly zamieria do Ruska. Africkí predstavitelia chcú podľa dokumentu, s ktorým sa oboznámila agentúra Reuters v Moskve rovnako ako predtým v Kyjeve navrhnúť rad opatrení "na posilnenie dôvery", ktorá by okrem iného mohla zahŕňať stiahnutie ruských vojsk, odstránenie taktických jadrových zbraní Moskvy z Bieloruska, pozastavenie zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) na Putina či zmiernenie protiruských sankcií.

Členmi delegácie sú okrem JAR aj prezidenti Senegalu, Zambie a Komôr. Egypt zastupuje premiér Mustafá Madbúlí, hlavu štátu Ugandy Yoweriho Museveniho kvôli ochoreniu covid-19 nahradil podľa agentúry DPA bývalý premiér tejto východoafrickej krajiny. Konžskú republiku zastupuje najvyšší diplomat. Lídri podľa agentúry AP predstavujú prierez názory afrických krajín na ruskú inváziu. Zatiaľ čo JAR, Senegal a Uganda sa odsúdeniu Moskvy vyhýbajú, Egypt, Zambie a Komory vlani pri schvaľovaní rezolúcie Valného zhromaždenia OSN hlasovali proti Rusku. Mnohé africké krajiny majú dlhodobo úzke väzby na Moskvu, ktoré sa datujú až do čias studenej vojny, keď ich Sovietsky zväz podporoval "v boji proti kolonializmu". Mnoho štátov kontinentu je navyše závislých od vývozu obilnín a hnojív z Ruska a Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu