Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NASA sa podarilo obnoviť kontakt s vesmírnou sondou Voyager 2

Sonda Voyager 2 Zobraziť galériu (2)
Sonda Voyager 2 (Zdroj: SITA/Jet Propulsion Lab via AP, File)

WASHINGTON - Americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa v piatok podarilo obnoviť kontakt s vesmírnou sondou Voyager 2 vypustenou v roku 1977. Pomocou siete veľkých anténnych systémov známej pod názvom Deep Space Network (DSN) bol k sonde vyslaný príkaz na korekciu orientácie jej antény, povedala agentúre AFP projektová manažérka Suzanne Doddová.

Signálu trvalo 18,5 hodiny, kým rýchlosťou svetla dorazil k Voyageru 2, vzdialenému od Zeme viac ako 19 miliárd kilometrov. Ďalších 37 hodín potrebovali pracovníci riadiaceho centra na Floride na to, kým si boli istí, že signál sa k sonde dostal. Sonda začala odpovedať v piatok o 12.29 h miestneho času (18.29 h SELČ). NASA konštatovala, že funguje normálne a zostáva na svojej plánovanej trajektórii. NASA minulý týždeň oznámila, že príkazy odoslané 21. júla viedli k otočeniu antény Voyageru 2 o dva stupne od Zeme.

 Voyager 2
Zobraziť galériu (2)
Voyager 2  (Zdroj: TASR/AP Photo/NASA, File)

V dôsledku toho sonda nemohla odosielať dáta ani prijímať príkazy. Pôvodne sa predpokladalo, že spojenie so sondou sa obnoví až v októbri po automatickom reštarte systémov. Vďaka silnému signálu vyslanému z obrovskej parabolickej antény v Austrálii sa to však podarilo skôr. Voyager 2 po vypustení skúmal Jupiter a Saturn. Je to zatiaľ jediná sonda, ktorá preletela okolo Uránu a Neptúnu. V roku 2018 sonda opustila heliosféru a vstúpila do medzihviezdneho priestoru. Takisto v roku 1977 bola vypustená sonda Voyager 1. Tá sa stala prvým zariadením vyrobeným človekom, ktoré v roku 2012 vstúpilo do medzihviezdneho priestoru. V súčasnosti je od Zeme vzdialená približne 24 miliárd kilometrov.

Viac o téme: NASAVoyager 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu