Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA obvinili dvoch príslušníkov námorníctva zo špionáže pre Čínu: Hrozí im až 20 rokov za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Dvaja príslušníci námorníctva Spojených štátov sú obvinení z vojenskej špionáže pre Čínu. V piatok to uviedla spravodajská stanica BBC.

Jeden z námorníkov, 22-ročný naturalizovaný občan USA Wej Ťin-čchao, je obvinený zo sprisahania s cieľom poskytnúť čínskemu agentovi informácie týkajúce sa národnej obrany. Ďalší obvinený, 26-ročný poddôstojník Čao Wen-cheng, údajne prijímal peniaze za poskytovanie tajných fotografií a videí. Nie je jasné, či oboch obvinených kontaktoval ten istý čínsky agent, dodáva BBC.

Až 20 rokov za mrežami

Americká prokuratúra uviedla, že Wej mal na základe bezpečnostnej previerky prístup k utajovaným informáciám o lietadlovej lodi USS Essex, na ktorej slúžil. Podľa obžaloby ho čínsky agent kontaktoval vlani a ponúkol mu peniaze za fotografie, videá, technické manuály a projekt plavidla. Čao zasa dostal zaplatené za fotografie, videá a diagramy radarového systému na americkej vojenskej základni na japonskom ostrove Okinawa. Mužom hrozí 20-ročné väzenie, Wej môže dostať aj doživotie. Čína odmietla tvrdenia, že o údajnej špionáži vedela a ostro sa voči nim ohradila.

Viac o téme: NámorníctvoŠpionážUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu