Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO ekologickej katastrofy! V rieke plávali tony uhynutých rýb: Čo to spôsobilo?

(Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

OSTRAVA - Česká inšpekcia životného prostredia (ČIŽP) dnes definitívne potvrdila, že príčinou úhynu zhruba tony rýb v rieke Odre na česko-poľskej hranici v Bohumíne na Karvinsku bol nedostatok kyslíka spôsobený extrémnymi hydrometeorologickými podmienkami. Potvrdili to laboratórne rozbory aj šetrenia expertov. Cudzie zavinenie tak bolo úplne vylúčené. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes ČIŽP zverejnila na svojej internetovej stránke.

Mŕtve ryby sa v rieke objavili minulú stredu. O dva dni skôr na Ostravsku intenzívne pršalo. Počas prívalového dažďa za zhruba pol hodiny spadlo na meter štvorcový 25 až 35 milimetrov zrážok. "V ich dôsledku došlo k odľahčovaniu jednotných kanalizácií a k výplachom dlhodobých sedimentov z kanalizácií a k splachom z polí a spevnených plôch," uvádza ČIŽP. Kvôli nárazovému prísunu znečistenia sa tak vo vode po prechodnú dobu výrazne znížil obsah kyslíka, kvôli čomu začali hynúť citlivejšie riečne ryby.

archívne video

Úhyn rýb na Hrone: Na jednom kilometri sme vyzbierali 600 až 700 kilogramov rýb (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Zlatá riasa sa na tomto mieste nevyskytuje

"Podľa Českého rybárskeho zväzu zostali nedotknuté populácie cejnov a kaprov, uhynuli ostroretky, oukleje, parmy a iné ryby. Uhynuté ryby potom boli po zvýšení prietoku v ich počiatočnom rozklade niekoľko dní vyplavované a splavované nižšie po toku k poľskej hranici," oznámila inšpekcia. Inšpektori tiež vylúčili, že by sa v mieste rozmnožovala takzvaná zlatá riasa, ktorá pri vyššom výskyte spôsobuje úhyn rýb. Inšpekcia sa zaoberala aj tým, či úhyn nemohol súvisieť s poruchou a nedovoleným vypúšťaním odpadových vôd z ústrednej čistiarne. Nič také sa nepotvrdilo.

Odborníci hneď na nedostatok kyslíka poukazovali

O tom, že v Odre na českej strane hynú ryby, informovala minulú stredu poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová. Vecou sa začala zaoberať Česká inšpekcia životného prostredia aj Štátny podnik Povodie Odry, ktorý vypúšťal vodu z priehrady Šanca a čiastočne tiež z nádrže Morávka, aby nariedil vodu v rieke. Uhynuté ryby sa objavili zhruba na štvorkilometrovom úseku od ústia Stružky po hraničný profil v Bohumíne. Odborníci od začiatku poukazovali na to, že ryby zrejme uhynuli v súvislosti s nedostatkom kyslíka. Najväčší úhyn rýb v českých vodách za posledných 20 rokov postihol v auguste 2018 rybník Nesyt na Břeclavsku, pre nedostatok kyslíka vo vode tam uhynulo vyše 100 ton rýb. Vlani pre nedostatok kyslíka uhynulo 42 ton rýb v Dyji pri Bulharoch na Břeclavsku. V Bečve v septembri 2020 uhynulo 40 ton rýb kvôli úniku kyanidu.

Viac o téme: Inšpekciaúhyn rýbOndra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu