Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sú pre nás naozaj najlepšie? Vitamíny a doplnky stravy kúpite všade, za TIETO zbytočne vyhodíte peniaze

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Na trhu je množstvo doplnkov stravy, ktoré si môžete zakúpiť vo všetkých potravinách a lekárňach. Veľkú reklamu im robia aj influenceri na sociálnych sieťach, kde propagujú vitamíny rôznych značiek. Avšak výskum ukázal, že väčšina ľudí ich nepotrebuje, pretože všetky potrebné živiny môžu získať z jedla.

Hoci na trhu nájdete hromadu doplnkov stravy, nemusia byť vždy vašou najlepšou voľbou. Odborníčky z oblasti výživy, Hannah Thompsonová a Abbey Sharpová pre Business Insider uviedli, že väčšina z nich nie je hodná svojej ceny. 

"Doporučujem len málo doplnkov stravy. Verím v prístup, kedy jedlo je na prvom mieste a doplnky stravy sú poslednou možnosťou, ak niekto nedokáže získať určitú potrebnú živinu len z jedla," uvádza nutričná poradkyňa Hannah Thompsonová Insiderovi. Tvrdí, že živiny je najlepšie získať prirodzenou cestou z jedla a nie z rôznych doplnkov stravy. Živiny z jedla sú pre ľudské telo ľahsie vstrebateľné a vo väčšine prípadov aj lacnejšie. "Veľa populárnych doplnkov propagovaných influencermi nie je založených na dôkazoch, alebo nie sú užitočné pre väčšinu ľudí," doplnila Sharpová. Odborníčky sa spojili a vytvorili zoznam šiestich doplnkov, ktoré podľa ich názoru nie sú hodné svojej ceny. 

Zelené prášky

Tieto prášky obsahujú vitamíny a minerály a sú navrhnuté tak, aby sa rozpustili vo vode alebo džúse. Ide o jeden z doplnkov, ktoré influenceri propagujú vo veľkom. 

Sú pre nás naozaj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Thompsonová vysvetlila, že zložky v zelených práškoch, ktoré sľubujú podporu metabolizmu, posilnenie imunitného systému a redukciu nadúvania, možno nájsť aj v bežných jedlách, nie je potreba si ich týmto spôsobom dopĺňať a nahrádzať. Ak konzumujete čerstvú, konzervovanú alebo mrazenú zeleninu a ovocie, zelené prášky do vášho jedálnička nič extra nepridajú, pretože výrobky prirodzene obsahujú všetky potrebné vitamíny.

Morský mach

Morský mach, ktorý je druhom riasy, je na sociálnych sieťach ospevovaný ako superfood, ktorý zlepšuje pokožku a pomáha pri liečbe svalov. Ale termín "superfood" je nejasný a nezaručuje nutričnú hodnotu.

Nutričný obsah morského machu veľmi závisí na mieste, kde rastie. Môže byť kontaminovaný ťažkými kovmi, ak absorbuje vodu, ktorá ich obsahuje, a môže obsahovať príliš veľa jódu, čo môže byť škodlivé pre vaše zdravie, podľa Thompsonovej. Jód je dôležitý pre zdravie, ale vo vysokých dávkach môže spôsobiť nepríjemnosti v podobe bolesti brucha, hnačky či dokonca rakoviny štítnej žľazy, podľa National Institutes of Health.

Vitamín C

Vitamín, ktorý sa pravdepodobne nachádza v každej lekárničke.Sharpová uviedla, že doplnky vitamínu C sú úplne zbytočné pre drvivú väčšinu ľudí a dokážeme ho ľahko získať z bežne dostupných potravín. "Ak zjete len jednu šálku jahôd, dostanete všetok vitamín C, ktorý potrebujete na deň, a všetko navyše sa len vylúči močom," povedala.

Sú pre nás naozaj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Biotín

Biotín je jeden z kategórie vitamínov B, ktorý sa užíva obvykle pri strate vlasov. "Hoci je biotín súčasťou každej formuly pre doplnky na vlasy, neexistujú silné dôkazy, ktoré by naznačovali, že skutočne pomáha rastu vlasov u väčšiny zdravých dospelých," povedala Sharpová.

Doplnky proti nadúvaniu

Existujú aj rôzne doplnky a zmesi bylín, ktoré môžu pomôcť pri nadúvaní. Väčšina z nich sú podľa Sharpovej len miernymi laxatívnymi prípravkami, ktoré v skutočnosti neriešia príčiny nadúvania, ktorých môže byť mnoho. 

Sú pre nás naozaj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Detoxikačné doplnky

Detoxikačné doplnky sú často predávané vo forme tabliet, avšak, telo nepotrebuje pomoc pri detoxikácii, pretože túto úlohu plnia obličky, pečeň a tráviaci trakt. Väčšina z týchto doplnkov sú podľa Sharpovej laxatíva alebo diuretiká, ktoré podporujú prirodzené detoxikačné mechanizmy tela. Detoxikácia tela sa však dá dosiahnuť aj oveľa jednoduchšie, napríklad pitím dostatočného množstva čistej vody. 

Doplnky, ktoré sa oplatia

Sharpová však odporúča niekoľko doplnkov pre tých, ktorí potrebujú doplniť chýbajúce živiny - vitamín D3, vitamín B12 pre vegánov a vegetariánov, omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Ale pamätajte, najlepší zdroj živín je stále pestrá a vyvážená strava!

Viac o téme: Doplnky stravyVýživové poradkyne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu