Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Cesta do Talianska môže motoristov vyjsť poriadne draho! Mastné pokuty aj niekoľko rokov po výlete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Chorvátski motoristi, ktorí cestovali do Talianska a využívali diaľnice spoločnosti Autostrade per l'Italia, môžu niekoľko rokov po ceste náhle dostať upozornenie na nezaplatené mýtné a výzvu k jeho rýchlej úhrade. Ako informuje portál jutarnji.hr, ide o dlhodobý problém.

Táto situácia je najčastejšia pre obyvateľov Istrie a Kvarneru. Hoci sa opakuje už roky, v Chorvátsku sa stále nedokázalo objasniť, či sú pokuty skutočné, či boli správne doručené a či talianske diaľnice majú právo občanov takto zdaňovať.

Archívne VIDEO: Z Bratislavy odišiel prvý autovlak do chorvátskeho Splitu

Z Bratislavy odišiel prvý autovlak do chorvátskeho Splitu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Problém sa riešil na viacerých úrovniach. Europoslanec Walter Flege sa pokúšal problém riešiť na úrovni EÚ, avšak bez úspechu. Aj Chorvátske veľvyslanectvo v Taliansku sa zapojilo do problematiky, ale tiež bez výsledku.

Šoféri dostanú často nečakaný list

Cestovatelia často náhle dostanú na domácu adresu list podpísaný spoločnosťou Nivi S.p.A. alebo ich právnikom, kde je informovaný, že v určitý deň opustil diaľnicu bez zaplatenia mýta, a teda musí teraz splatiť dlh s úrokmi.

Podľa talianskej firmy, v prípade nezaplatenia mýta sa rampa zdvihne a systém si zaznamenáva evidenčné číslo vozidla. Potom užívateľ dostane oznámenie s pokynmi na neskoršiu úhradu poplatku.

Európske spotrebiteľské centrum v Chorvátsku sa týmto problémom tiež zaoberalo, avšak bez konkrétneho riešenia. Podľa nich je možné riešenie situácie individuálnym dôkazom o tom, že suma za diaľnicu bola zaplatená v súdnom konaní.

Napriek všetkým týmto snahám sa nepodarilo objasniť, či spoločnosť Nivi S.p.A. má právo takýmto spôsobom vymáhať dlhy a kto je skutočne zodpovedný, ak spotrebiteľ opustí taliansku diaľnicu bez zaplatenia.

Viac o téme: DovolenkaMoreZápchyTalianskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu