Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekári varujú pred dlhodobými následkami februárového zemetrasenia v Turecku

Zemetrasenie v Turecku Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: SITA/IHA via AP)

ISTANBUL - Turecké zdravotnícke úrady upozorňujú, že zemetrasenie, ktoré vo februári zasiahlo juh Turecka i časť Sýrie, môže mať na obyvateľov dlhodobé zdravotné následky. V pondelok to uviedla agentúra DPA.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo Turecko a Sýriu 6. februára 2023. Len v Turecku si vyžiadalo viac ako 50.000 obetí a spôsobilo rozsiahle škody. Mnoho ľudí tiež prišlo o strechu nad hlavou. Hoci trosky sú už do veľkej miery odpratané, zdravotné následky na obyvateľstvo pretrvávajú, upozornili zdravotnícke orgány v juhotureckom meste Adana.

Vývinové vady u detí 

Najviac ohrozené sú najmä ženy a deti, keďže mnohí ľudia i naďalej nemajú prístup k vyváženej strave. To môže viesť k vývinovým vadám u detí. Ohrozené sú aj tehotné ženy. "V regióne sme zaznamenali zvýšený počet predčasných pôrodov a potratov," uviedol šéf zdravotníckeho úradu v Adane Selahattín Mentes. Dodal, že komplikovanejšie chirurgické zákroky sa musia vykonávať v Adane, kde sú už teraz preplnené nemocnice.

Nedbanlivý spôsob odstraňovania trosiek

Tureckí lekári tiež spozorovali, že čoraz viac ľudí trpí depresiami. Mnohí obyvatelia regiónu totiž v dôsledku zemetrasenia prišli o všetko, čo mali. Mentes zároveň obvinil úrady, že trosky z budov zničených zemetrasením odstraňujú veľmi nedbanlivým spôsobom, keďže nevedia, či sa tam náhodou nenachádzajú toxické látky, ako napríklad azbest, ktoré by mohli preniknúť do podzemnej vody. To podľa úradov predstavuje závažný problém.

Viac o téme: ZdravieLekáriZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu