Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Marocko-alžírske hranice sú uzavreté od roku 1994: Kráľ vyzval na normalizáciu vzťahov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RABAT - Marocký kráľ Muhammad VI. vyjadril nádej na návrat k normálnemu stavu a opätovnému otvoreniu hraníc s Alžírskom, ktoré pred dvoma rokmi prerušilo diplomatické vzťahy s Rabatom. Informuje agentúra AFP.

"Modlíme sa k Všemohúcemu za návrat k normálnemu stavu a za opätovné otvorenie hraníc medzi našimi dvoma susednými krajinami a našimi bratskými národmi," povedal 59-ročný Muhammad VI. v sobotu neskoro večer v prejave pri príležitosti výročia svojho nástupu na trón v roku 1999.

archívne video Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Marocko-alžírske hranice sú uzavreté od roku 1994

Marocko-alžírske hranice sú uzavreté od roku 1994 a rodiny sú rozdelené po tom, ako Maroko obvinilo svojho suseda z účasti na džihádistickom útoku na hotel v meste Marrákeš, pri ktorom zahynuli dvaja turisti.

Odvtedy medzi týmito tradičnými regionálnymi rivalmi pretrváva napätie, ktoré sa vyostruje v dôsledku sporu o Západnú Saharu, kde sa Front Polisario podporovaný Alžírom usiluje o nezávislosť od vlády Rabatu a vyhlásil toto územie za "vojnovú zónu".

Alžírsko prerušilo vzťahy s Marokom v auguste 2021

Alžírsko prerušilo vzťahy s Marokom v auguste 2021 a obvinilo Rabat z "nepriateľských činov", čo Maroko označilo za "absolútne neopodstatnené" opatrenie. To, že Izrael začiatkom júla uznal "zvrchovanosť Maroka" nad Západnou Saharou, zvýšilo napätie medzi Marokom a Alžírskom, ktoré tento krok židovského štátu považuje za "hrubé porušenie medzinárodného práva".

Muhammad VI. počas celoštátneho prejavu ubezpečil "bratov v Alžírsku, tamojšie vedenie a ľud, že sa nikdy nebudú musieť obávať nenávisti zo strany Maroka". Kráľ každoročne vyzýva na zblíženie sa s Alžírskom.

Viac o téme: HraniceKráľMarokoAlžírsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu