Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Grécko stále bojuje s požiarmi: V oblasti neďaleko starovekej Olympie vypukol požiar

Hasenie požiaru v Grécku
Hasenie požiaru v Grécku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Na Peloponézskom polostrove vzplanul v sobotu lesný požiar v blízkosti Olympie, dejisku starovekých olympijských hier. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Úrady z preventívnych dôvodov nariadili evakuáciu obyvateľov niekoľkých dedín nachádzajúcich sa severozápadne od Olympie. V oblasti boli uzavreté aj cesty. Pohotovostné zložky oznámili, že do boja s ohňom bolo nasadených 29 hasičov, päť lietadiel a vrtuľník.

Archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Lesné požiare, ktoré už vyše týždňa sužujú Grécko, majú hasiči v sobotu už z veľkej časti pod kontrolou. Hasiči však stále zostávajú v pozore, pretože silný vietor ohrozuje situáciu. Poháňané mimoriadne teplým počasím, suchom a silným vetrom spôsobili takmer dva týždne trvajúce požiare v čase vrcholiacej letnej turistickej sezóny v Grécku chaos. Z ostrova Rodos museli úrady evakuovať v dôsledku požiarov približne 20.000 miestnych obyvateľov i dovolenkárov. Stovky ďalších evakuovali i z ostrova Korfu.

Tieto lesné požiare si vyžiadali najmenej päť obetí a podľa odhadov Národného observatória v Aténach (NOA) zničili už takmer 50.000 hektárov lesa a vegetácie. Začiatkom tohto týždňa zahynuli i dvaja piloti, ktorých lietadlo havarovalo pri hasení požiarov na ostrove Eubója.

Viac o téme: PožiarGréckoOlympia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu