Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepokoje pokračujú: Macron označil prevrat v Nigeri za nebezpečný pre celý región

Nepokoje v Nigeri Zobraziť galériu (2)
Nepokoje v Nigeri (Zdroj: SITA/AP/Fatahoulaye Hassane Midou)

PORT MORESBY - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok odsúdil prevrat v západoafrickom štáte Niger, keď vojaci zadržali prezidenta Mohameda Bazouma, a označil ho za "nebezpečný" pre celý región Sahel. Informuje agentúra AFP.

"Tento prevrat je úplne nelegitímny a veľmi nebezpečný pre Nigerčanov, Niger a pre celý región," povedal Macron počas  návštevy Papuy Novej Guiney v Tichomorí. Macron zároveň vyzval tých, ktorí Bazouma zadržali, aby ho prepustili. Považuje za nevyhnutné, aby bol v Nigeri obnovený ústavný poriadok a prisľúbil, že podporí regionálne zoskupenia pri riešení situácie alebo uvalení sankcií proti pučistom.

Bazouma zadržala prezidentská stráž

Bazouma v stredu zadržala v hlavnom meste Niamey prezidentská stráž a neskôr oznámila, že "všetky inštitúcie" v tejto nepokojnej západoafrickej krajine budú pozastavené, hranice budú uzavreté a bude zavedený zákaz nočného vychádzania. Bazoum je demokraticky zvoleným prezidentom, ktorý v Nigeri vládne od apríla 2021.

Nepokoje v Nigeri
Zobraziť galériu (2)
Nepokoje v Nigeri  (Zdroj: SITA/AP/Fatahoulaye Hassane Midou)

Krajinu od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 sužujú štátne prevraty a početné pokusy o puč. Francúzsko a OSN v posledných rokoch stiahli svojich príslušníkov mierových síl z Mali. V susednom Nigeri však stále pôsobí 1500 francúzskych vojakov.

Viac o téme: HrozbaNigerEmmanuel MacronMohamed Bazoum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu