Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Po ostreľovaní raketami v Sudáne hlásia najmenej 16 mŕtvych civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

CHARTÚM - Najmenej 16 civilistov zahynulo pri raketovom ostreľovaní medzi sudánskymi ozbrojenými silami a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF) vo vojnou zmietanom regióne Dárfúr na západe Sudánu. V sobotu to uviedol zväz právnikov v meste Nyala. Informuje agentúra AFP.

K ostreľovaniu došlo v piatok v meste Nyala, metropole sudánskej provincie Južný Dárfúr. Najmenej jedného človeka tam usmrtil ostreľovač, informoval zväz právnikov. Región Dárfúr je baštou polovojenských Síl rýchlej podpory, ich boje so sudánskou armádou sa v poslednom období odohrávajú práve pri meste Nyala. Naďalej sa bojuje aj v hlavnom meste Sudánu Chartúm a jeho okolí. 

archívne video Poslanec Krúpa o streľba na policajnej akadémii

Poslanec Krúpa o streľba na policajnej akadémii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vysídlené viac než tri milióny ľudí

Vojnu v Sudáne rozpútali v polovici apríla dvaja znepriatelení generáli - Abdal Fattáh Burhán stojaci na čele regulárnej sudánskej armády a Muhammad Hamdán Daklú, ktorý je vodcom RSF. Obaja majú svojich zástupcov v Saudskej Arábii, kde by mali prebiehať rokovania o prímerí, pripomína AFP. Vláda v Chartúme však v piatok poprela "akékoľvek informácie týkajúce sa blížiaceho sa prímeria".

Boje medzi znepriatelenými stranami vyvolal dlhotrvajúci politický pat po vojenskom prevrate v roku 2021. Od vypuknutia konfliktu boli vysídlené viac než tri milióny ľudí. Boje si vyžiadali približne 3000 obetí na životoch. Preživší hovoria aj o sexuálnom násilí a etnicky motivovaných vraždách. OSN varovala, že v Dárfúre mohlo dôjsť aj k zločinom proti ľudskosti.

Viac o téme: StreľbaSmrťSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu