Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Invázia nebezpečných pavúkov v obľúbenej destinácii Slovákov: Chorvátsky ostrov zaplavili čierne vdovy!

(Zdroj: alamy)

RAB - Na chorvátskom ostrove Rab sa nečakane rýchlym tempom šíri populácia pre človeka nebezpečných pavúkov. Navyše, chýba sérum proti ich jedu. Objavujú sa dokonca aj priamo v ľudských obydliach.

Čierna vdova je jedným z najznámejších jedovatých pavúkov a obýva aj chorvátsky ostrov Rab. Čitateľka však pre chorvátsky spravodajský portál 24sata.hr uviedla, že aktuálne sú na ostrove tieto nebezpečné pavúky premnožené a chýbajú aj zásoby séra proti ich jedu. "Pri natáčaní videa som sa príliš triasla, ale myslím, že je celkom jasné, že sú to čierne vdovy," povedala čitateľka.

Tá tiež uviedla, že ohľadom séra proti jedu kontaktovala aj kliniku v meste Rab, Inštitút verejného zdravia župy Primorje-Gorski Kotar a aj ministerstvo zdravotníctva. Zistila však, že vcelom regióne nie je dostupná žiadna protilátka. "Chorvátsko ako turistická zem nemá ani minimálne zásoby protijedu na pohryznutie čiernou vdovou?" pýta sa čitateľka. 

Uhryznutie čiernou vdovou býva niekedy smrteľné, no častejšie spôsobuje bolesti lymfatických uzlín, dehydratáciu, nadmerné potenie, kŕče, zvýšenie alebo zníženie telesnej teploty, stratu hmotnosti, začervenanie, pocit plnosti a nevoľnosť. Pavúk sa vyskytuje na všetkých kontinentoch. V Chorvátku je najviac rozšírená v Istrii, na pobreží a v Dalmácii. 

archívne video

Pre extrémne sucho a vysoké teploty horí aj v obľúbených dovolenkových destináciách (Zdroj: FB/Vatrogasci - 193)

Zásoby protijedu nemajú

Redakcia kontaktovala aj Inštitút pre urgentnú medicínu v okrese Primorje-Gorski Kotar. Jej zástupcovia uviedli, že nemajú protijed a ani nemajú vedomosť o iných inštutúciach, ktoré by ho mohli mať k dispozícii. Oslovili tak aj kliniku v meste Rab, Ústav verejného zdravotníctva a KBC Rijeka. Zdravotný ústav uviedol, že riešenie uhryznutia čiernou vdovou je v kompetencii pohotovosti a nemocnice. 

"Nebýva nutné ani vhodné aplikovať protilátku ihneď po uhryznutí čiernou vdovou. Preto v našich ordináciach liečime predovšetkým príznaky uhryznutia, ktoré bývajú u pacientov rozdielne. V prípade vysoko rizikových pacientov môže lekár usúdiť, že je potrebné podať protijed. Tí bývajú odoslaní na oddelenie intenzívnej starostlivosti," uviedlo zdravotné stredisko župy Primorje-Gorski Kotar.

Redakce 24sata.hr kontaktovala v návaznosti na informace jejich čtenářky Institut pro urgentní medicínu okresu Primorje-Gorski Kotar, jehož zástupce uvedl, že nemají protijed ani nemají povědomí o jiných institucích, které by jej mohly mít k dispozici. Oslovena byla rovněž kliniku ve městě Rab, Ústav veřejného zdraví a KBC Rijeka. Zdravotní ústav pouze sdělil, že řešení kousnutí snovačkou je pouze v kompetenci pohotovosti a nemocnice, která je schopná provést klinické vyšetření. „Nebývá nutné ani vhodné aplikovat protilátku ihned po kousnutí černou vdovou. Proto v našich ordinacích léčíme především příznaky kousnutí, které bývají u pacientů velmi rozdílné. V případě vysoce rizikových pacientů může lékař usoudit, že je potřeba podat protijed. Ti bývají následně odesláni na oddělení intenzivní péče,“ uvádí zdravotní středisko župy Primorje-Gorski Kotar.

Viac o téme: JedČierne vdovySérumJedovaté pavúkyPavúkyChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu