Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Americkému vojakovi, ktorý prebehol do KĽDR, hrozilo disciplinárne konanie

Demilitarizovaná zóna
Demilitarizovaná zóna (Zdroj: Getty Images)

SOUL/WASHINGTON - Americkému vojakovi, ktorý v utorok prebehol z Južnej do Severnej Kórey, hrozilo v Spojených štátoch vojenské disciplinárne konanie. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Vojaka po prebehnutí do Severnej Kórey zrejme zadržali a stal sa tak prvým Američanom zaisteným v tejto izolovanej krajine za takmer päť rokov. Dvaja nemenovaní americkí predstavitelia pre AP uviedli, že vojakom, ktorý prebehol do KĽDR, je 23-ročný Travis King. Toho len 10. júla prepustili z juhokórejského väzenia, kde strávil takmer dva mesiace pre obvinenia z fyzického napadnutia. Tento týždeň sa mal vrátiť do USA, kde by mu mohlo hroziť vojenské disciplinárne konanie a následné prepustenie z armády.

Opustil letisko a následne sa pridal k účastníkom exkurzie

V pondelok vojaka eskortovali na letisko v Južnej Kórey, odkiaľ mal odletieť naspäť na svoju domovskú základňu Fort Bliss v americkom štáte Texas. Vojak však do lietadla smerujúceho do USA napokon nenastúpil, opustil letisko a následne sa pridal k účastníkom exkurzie do pohraničnej obce Pchanmundžom, kde v utorok popoludní miestneho času prebehol na druhú stranu hranice. Americký minister obrany Lloyd Austin na utorkovej tlačovej konferencii v Pentagóne potvrdil, že v Severnej Kórey podľa dostupných informácií skutočne zadržali príslušníka armády USA. Minister zdôraznil, že mu ide predovšetkým o to, aby vojak neutrpel žiadnu ujmu.

Veliteľstvo síl OSN v Južnej Kórei uviedlo, že na riešení incidentu spolupracuje so severokórejskými úradmi. Severokórejské štátne médiá o americkom prebehlíkovi bezprostredne neinformovali. Prípady Juhokórejčanov alebo Američanov, ktorí by prebehli do Severnej Kórey, sú veľmi zriedkavé; prebehlíci smerujú spravidla opačným smerom - zo severu na juh Kórejského polostrova. Od konca kórejskej vojny (1950 – 1953) prebehlo do Južnej Kórey viac ako 30.000 Severokórejčanov utekajúcich pred politickými represiami a ekonomickými ťažkosťami, píše AP.

Viac o téme: VojakUSAKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu