Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do Južnej Kórey priplávala ďalšia americká ponorka s jadrovým pohonom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

SOUL - Do Južnej Kórey v pondelok dorazila druhá americká ponorka s jadrovým pohonom USS Annapolis. Minulý týždeň Spojené štáty do tejto krajiny vyslali jadrovú ponorka USS Kentucky vyzbrojenú jadrovými hlavicami. Informuje agentúra AP.

USS Annapolis priplávala do prístavu na ostrove Čedžu južne od Kórejského polostrova. Táto ponorka je primárne určená na ničenie nepriateľských lodí a ponoriek. Jej pohon zabezpečuje jadrový reaktor, vyzbrojená je však len konvenčnými zbraňami, píše AP. V Čedžu zakotvila s cieľom doplniť zásoby. Hovorca vojenského námorníctva Južnej Kórey uviedol, že armády USA a Kórey rokujú o usporiadaní cvičení s účasťou tohto plavidla.

Ponorka môže byť dôvod na použitie jadrových zbraní

USS Kentucky zakotvila minulý pondelok (17. júla) v prístave Pusan na juhovýchode Kórey. Je to prvá ponorka vyzbrojená jadrovými hlavicami, ktorá od 80. rokov minulého storočia zakotvila v Južnej Kórei. Severokórejské ministerstvo obrany v reakcii uviedlo, že príchod tejto ponorky môže KĽDR považovať za dôvod na použitie jadrovej zbrane proti tomuto plavidlu. Severná Kórea v sobotu (22. júla) ráno vypálila niekoľko balistických striel do Žltého mora medzi Čínou a Kórejským polostrovom.
 

Viac o téme: PonorkaUSAJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu