Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Severná Kórea odpálila niekoľko rakiet do Žltého mora po rokovaní skupiny pre jadrové otázky

Napätie v Južnej Kórey Zobraziť galériu (2)
Napätie v Južnej Kórey (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL - Severná Kórea vystrelila v sobotu ráno smerom do Žltého mora medzi Čínou a Kórejským polostrovom niekoľko balistických rakiet. Informovala o tom agentúra Jonhap odvolávajúca sa na juhokórejskú armádu.

Odpaly sa uskutočnili približne o 04.00 h tamojšieho času. Juhokórejské a americké spravodajské služby ich v súčasnosti analyzujú, aby sa dozvedeli viac o type vystrelených rakiet a ďalších podrobnostiach.

Napätie v Južnej Kórey
Zobraziť galériu (2)
Napätie v Južnej Kórey  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

K sobotňajším odpalom došlo iba tri dni po tom, ako Severná Kórea vystrelila dve rakety krátkeho doletu do vôd Japonského mora v noci na stredu. Najnovšia séria odpalov sa uskutočnila uprostred zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove po utorkovom stretnutí tzv. Poradnej skupiny pre jadrové otázky (NCG), ktorá má zlepšiť koordináciu medzi USA a Južnou Kóreou v jadrových otázkach a zvýšiť pripravenosť na prípadný útok zo strany Severnej Kórey. Juhokórejský prístav Pusan zároveň tento týždeň navštívila americká ponorka USS Kentucky, ktorá je vybavená balistickými raketami schopnými niesť jadrové hlavice. Prístav opustila v piatok.

Viac o téme: RaketyČínaSeverná KóreaJužná KóreaŽlté more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu