Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moldavská polícia vyšetruje smrť lídra opozície v Podnestersku ako vraždu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: antipropaganda.sk)

KIŠIŇOV - V moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko našli u seba doma zastreleného 47-ročného Olega Choržana, predsedu opozičnej Podnesterskej komunistickej strany. Moldavská polícia jeho úmrtie vyšetruje ako vraždu.

Moldavské úrady neuviedli, kedy bol politik zastrelený. Neposkytli ani bližšie informácie o možných dôkazoch nájdených v jeho dome, ktorý sa nachádza neďaleko podnesterského faktického hlavného mesta Tiraspol. Moldavský úrad pre reintegráciu v samostatnom vyhlásení uviedol, že navrhol začať osobitné nezávislé vyšetrovanie po záštitou misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Podnestersku.

Choržan bol podľa agentúry AFP za bližšie vzťahy s Ruskom. V roku 2018 ho zadržali a neskôr odsúdili na štyri a pol roka väzenia za údajné napadnutie policajta v Tiraspole. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, čo tam zorganizoval protest. Jeho komunistická strana vtedy tieto obvinenia označila za absurdné a tiraspolské úrady obvinila z politického prenasledovania.

Z útoku obvinili Ukrajinskú bezpečnostnú službu

Podnestersko, v ktorom žije asi 470.000 ľudí, predstavuje úzky pás územia ležiaci medzi riekou Dnester a moldavskými hranicami s Ukrajinou. Krátka občianska vojna začiatkom 90. rokov minulého storočia viedla k tomu, že proruské sily vyhlásili jeho nezávislosť. Tú však neuznáva väčšina krajín sveta. Podnesterské úrady pritom v marci uviedli, že zabránili atentátu na tamojšieho prezidenta Vadima Krasnoseľského. Z útoku obvinili Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU), ktorá to však poprela a uviedla, že ide o provokáciu zorganizovanú Kremľom. Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu vlani vo februári moldavskí lídri obviňujú Rusko zo snáh destabilizovať Moldavsko.

Viac o téme: SmrťVraždaVyšetrovaniePolícia MoldavskoOleg Choržon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu