Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

OSN upozorňuje na práva afgánskych žien a dievčat: Taliban ich aj naďalej obmedzuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

ISLAMABAD - V Afganistane vládnuce radikálne hnutie Taliban v uplynulých mesiacoch sprísnilo obmedzenia platiace pre ženy a dievčatá vrátane oblasti vzdelávania a zamestnávania. Uviedla to Pomocná misia OSN v Afganistane (UNAMA) vo svojej správe zverejnenej v pondelok.

Afganské ministerstvo zdravotníctva kontrolované Talibanom oznámilo, že skúšky na špecializované lekárske štúdium budú môcť absolvovať iba muži, uvádza sa v správe, ktorá sa zaoberá vývojom situácie v oblasti ľudských práv v Afganistane v máji a júni. Vláda Talibanu vo februári zakázala študentkám medicíny absolvovať záverečné skúšky a vlani v decembri odoprela ženám prístup k vzdelaniu na univerzitách. OSN uviedla, že zaznamenala prípady, v ktorých Taliban uplatňoval predtým oznámené obmedzenia týkajúce sa slobody pohybu a práce platiace pre ženy.

OSN upozorňuje na práva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Začiatkom mája zadržali na letisku dve afganské zamestnankyne medzinárodnej mimovládnej organizácie, pretože cestovali bez mužského sprievodu, píše sa tiež v správe. V júni zase zadržali pôrodnú asistentku, ktorú päť hodín vypočúvala spravodajská služba Talibanu, pričom sa jej vyhrážala smrťou, ak bude naďalej pracovať s mimovládnou organizáciou. V dôsledku toho o dva dni neskôr odišla z práce, uvádza sa v správe."Dvom ďalším neziskovým organizáciám de facto ministerstvo hospodárstva pozastavilo licenciu z dôvodu prítomnosti zamestnankýň v ich kanceláriách," uvádza UNAMA.

Objavili sa tiež správy o fyzickom násilí páchanom na ženách

Podľa OSN sa tiež objavili správy o fyzickom násilí páchanom na ženách vrátane prípadu, keď príslušníci oddelenia pre podporu mravnosti a prevencie neresti bili ženu palicou a prinútili ju opustiť verejný park. Taliban napriek prísľubom umiernenejšieho vládnutia s rešpektom voči právam žien a menšín pri svojom nástupe k moci v auguste 2021 vo veľkej miere zaviedol prísnu interpretáciu islamských zákonov alebo šaríu.

OSN upozorňuje na práva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Viac o téme: ŽenyDievčatáPrávaObmedzovanieOSNTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu