Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruskí poslanci schválili zákon zakazujúci zmenu pohlavia v Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, prijala v piatok jednohlasne nový zákon, ktorý zakazuje v Rusku zmenu pohlavia. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Štátna duma zakázala zmenu pohlavia v Rusku. Príslušné legislatívne zmeny, ktoré inicioval predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin a poslanci všetkých frakcií, boli v konečnej podobe jednohlasne prijaté," uvádza sa vo vyhlásení dumy. Zákon podľa informácií zverejnených na webovej stránky dolnej komory ruského parlamentu zakazuje vykonávanie operácií i medikamentóznu liečbu na zmenu pohlavia a rovnako aj zmenu pohlavia v dokladoch. "Toto rozhodnutie ochráni našich občanov a deti," uviedol Volodin v samostatnom vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Rozsiahle následky pre transrodové osoby

Duma dodala, že nový zákon bude mať pre transrodové osoby v Rusku rozsiahle následky. "Občania, ktorí už zmenou pohlavia prešli, budú mať zakázané adoptovať si deti a ich manželstvá budú anulované," uvádza sa vo vyhlásení. Nový zákon musí ešte pred vstupom do platnosti schváliť horná komora ruského parlamentu, Rada Federácie, a následne ho musí podpísať prezident Vladimir Putin. Tieto kroky sú však podľa AFP len formalitou vzhľadom na lojalitu ruských poslancov voči Kremľu.

Od začiatku invázie na Ukrajinu prijalo Rusko viacero konzervatívne ladených opatrení mierených predovšetkým proti LGBTQ komunite. Moskva sa tak snaží zasiahnuť proti správaniu, ktoré vníma ako deviantné a ovplyvnené Západom. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tento týždeň oznámila, že zadržala transrodového muža a aktivistu za práva LGBT komunity pre podozrenie z vlastizrady, pretože údajne darovával peniaze na podporu ukrajinskej armády.

Viac o téme: ZmenaZákonPohlavieRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu