Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Erdogan pracuje so Zelenským a Putinom na záchrane obilnej dohody

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

VILNIUS - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu oznámil, že spolupracuje s prezidentmi Ukrajiny a Ruska na predĺžení obilnej dohody, ktorej platnosť sa má skončiť 17. júla.

Dohoda Kyjevu garantuje vývoz obilia a ďalších potravinových komodít cez Čierne more aj v čase prebiehajúcej ruskej invázie. Platnosť dohody sa skončí na budúci pondelok, ak Rusko nebude súhlasiť s jej predĺžením, pričom podľa AFP v poslednej dobe dôrazne naznačuje, že tak neurobí. "Pán (Volodymyr) Zelenskyj je za pokračovanie tejto iniciatívy a pán (Vladimir) Putin má v tomto smere niekoľko návrhov," poznamenal Erdogan na konci dvojdňového summitu NATO v litovskom Vilniuse s odkazom na prezidentov Ukrajiny a Ruska.

VIDEO Tlačová konferencia Zuzany Čaputovej a Volodymyra Zelenského

Tlačová konferencia Zuzany Čaputovej a Volodymyra Zelenského (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dodal, že spoločne pracujú na hľadaní riešenia, ktoré by malo zaistiť pokračovanie dohody, pričom sa zohľadňujú aj Putinove návrhy. Dohodu o dodávkach obilia medzi Moskvou a Kyjevom vlani v júli Turecko a OSN. Blokáda ukrajinských prístavov ruskou armádou by totiž mohla spôsobiť globálnu potravinovú krízu. Rusko a Ukrajina patria medzi najväčších svetových vývozcov poľnohospodárskych produktov, takže je od nich závislých mnoho krajín.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

Spomínaná dohoda umožnila Ukrajine vyviezť už vyše 32 miliónov ton obilia

Spomínaná dohoda umožnila Ukrajine vyviezť už vyše 32 miliónov ton obilia a potravín z troch ukrajinských prístavov – Čornomorsk, Odesa a Pivdennyj. Rusko však s fungovaním obilnej iniciatívy spokojné nie je aj napriek tomu, že ďalšia s ňou prepojená paralelná dohoda mu umožňuje vyvážať aj vlastné potraviny a hnojivá.

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Gavriil Grigorov)

Moskva už vopred avizovala, že ak nebudú splnené jej požiadavky, nebude súhlasiť s ďalším predĺžením platnosti obilnej dohody. Rusko doposiaľ k jej predĺženiu napokon vždy pristúpilo, k čomu došlo už trikrát. Medzi požiadavky, ktorými Kremeľ podmieňuje súhlas s ďalším fungovaním dohody patrí znovuzapojenie ruskej poľnohospodárskej banky Rosseľchozbank do platobnej siete SWIFT, obnovenie dodávok poľnohospodárskych strojov a súčiastok zo zahraničia, zrušenie obmedzení týkajúcich sa poistenia a obnovenie čpavkovodu vedúceho z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy.

Viac o téme: ZáchranaVladimir PutinVilniusRecep Tayyip ErdoganSummit NATOVolodymyr ZelenskyjObilná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu