Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Je to oficiálne: Štát Iowa schválil takmer úplný zákaz interrupcií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DES MOINES - Zákonodarný zbor v americkom štáte Iowa v utorok schválil zákon, ktorý vo väčšine prípadov zakazuje umelé prerušenie tehotenstva od obdobia po približne šiestich týždňoch. Guvernérka Kim Reynoldsová uviedla, že zákon podpíše v piatok, informujú agentúry AP a Reuters.

Za zákon hlasovalo 56 kongresmanov a 34 bolo proti. Senátori ho neskôr schválili pomerom hlasov 32:17. Podporili ho najmä republikáni, ktorý majú prevahu v oboch komorách. Debata trvala viac než 14 hodín, demokratickí zákonodarcovia vzniesli viacero námietok a zástancovia interrupcií demonštrovali pred budovou zákonodarného zhromaždenia.

archívne video Jana Bittó Cigániková, Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková na tlačovej konferencii Za ženy nerozhodujeme, za ženy bojujeme

Jana Bittó Cigániková, Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková na tlačovej konferencii Za ženy nerozhodujeme, za ženy bojujeme. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zákon zakáže umelé prerušenie tehotenstva

Najvyšší súd v tomto štáte v júni zamietol obnovenie platnosti rovnakého zákona, ktorý Reynoldsová podpísala v roku 2018. Guvernérka výsledok utorkového hlasovania označila za jasnú odpoveď. V súčasnosti je v Iowe možné absolvovať interrupčný zákrok až do 20. týždňa tehotenstva. Nový zákon vstúpi do platnosti bezprostredne po podpísaní v piatok. Zakáže umelé prerušenie tehotenstva v takmer všetkých prípadoch, keď už bola zaznamenaná činnosť srdca.

To býva zvyčajne okolo šiesteho týždňa. Najvyšší súd Spojených štátov vlani v júni zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu. Interrupcie odvtedy takmer úplne zakázalo 14 štátov USA, pripomína Reuters.

Viac o téme: InterupcieTehotenstvo USAZákaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu