Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rusa obžalovali pre umiestnenie výbušniny v budove v Berlíne, kde žili zamestnanci ruskej tlačovej agentúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN - Ruského občana obžalovali v nemeckej metropole Berlín z pokusu o zabitie a pokusu o podpaľačstvo po tom, čo vlani umiestnil výbušné či zápalné zariadenie v budove, kde žili zamestnanci ruskej tlačovej agentúry, oznámila v pondelok berlínska prokuratúra. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Meno 55-ročného podozrivého nezverejnili, čelí však obvineniam, že koncom apríla 2022 umiestnil zariadenie do otvoru v suteréne tejto budovy. Z neznámych dôvodov však zariadenie nevybuchlo, pričom o niekoľko dní neskôr ho našli a zneškodnili. Podozrivého muža zadržali 14. decembra. Predtým sa zúčastňoval na verejných protestných zhromaždeniach proti ruskej vláde vrátane protestného tábora pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne, dodala prokuratúra.

Obžalovaný všetky obvinenia odmieta

Krátko po tom, čo Rusko spustilo svoju vojnu na Ukrajine koncom februára 2022, na sociálnych sieťach zdieľal príspevky o spomínanej budove s tým, že je odtiaľ vedená vojna "proti nám všetkým", cituje AP. Podozrivý muž "nebol nekontroverzný" ani v radoch ruských opozičných aktivistov, uviedli prokurátori. Čelí tiež obvineniam, že prostredníctvom podvodov získal pomoc v čase pandémie koronavírusu a manipuloval s plynom a elektrinou vo svojom byte. Obžalovaný všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že je obeťou sprisahania ruských tajných služieb, vyšetrovanie to však doposiaľ nepreukázalo, uviedla prokuratúra.

Viac o téme: Výbušninaútok BerlínRus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu