Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Známy výrobca skritizoval oslavy Dňa nezávislosti: Táto pôda patrí pôvodným Američanom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VERMONT – Zmrzlina Ben & Jerry's patrí medzi najpredávanejšie v celých Spojených štátoch. Reklamy, ktoré sa objavia na jej obaloch sa preto dostanú takmer do každej rodiny od New Yorku až po Los Angeles. Mnohých však propagácia z dňa 4. júla skôr vystrašila, ako potešila. Američania toto od výrobcu v najväčší deň USA zrejme nečakali.

archívne video

Neuveriteľný pohľad po otvorení garáže (Zdroj: Facebook/Eric Reshaun Stanley)

Američania sú hrdý národ, no výrobca obľúbených zmrzlín Ben & Jerry's si dovolil v deň osláv americkej nezávislosti (4. júl) propagovať odkaz na svojich produktoch, ktorý sa nemusel stretnúť s pochopením. Ako informuje FOX Business, namiesto správy o zrode americkej nezávislosti, spoločnosť uviedla, že Spojené štáty boli založené na ukradnutej pôde pôvodného domorodého obyvateľstva a vláda vo Washingtone by mala prisľúbiť, že ju vráti. 

"Spojené štáty boli založené na ukradnutej domorodej pôde. Dnes, symbolicky dňa 4. júla sa zaväzujeme, že ju vrátime," vyhlásil výrobca Ben & Jerry's s tým, že slávnosti ako grilovanie či ohňostroje odvádzajú pozornosť od jedinej a základnej pravdy, teda vznik amerického národa. 

Mount Rushmore

Ben & Jerry's začal s opisovaním pamätníka Mount Rushmore a jeho spojitosť s domorodými Američanmi. "Aký význam má Deň nezávislosti pre tých, ktorým táto krajina ukradla pôdu, boli zavraždení alebo vysídlení do rezervácii? Aký je to sviatok pre ľudí, ktorých vyhnali a bola im odobraná sloboda? Tváre na Mount Rushmore sú muži, ktorí sa aktívne podieľali na zničení domorodých kultúr a ich spôsobu života spôsobov života a odobrali im ich základné ľudské práva," uvádza zmrzlinárska spoločnosť. 

Pamätník Mount Rushmore v Južnej Dakote, USA. (George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Theodore Roosvelt).
Zobraziť galériu (3)
Pamätník Mount Rushmore v Južnej Dakote, USA. (George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Theodore Roosvelt).  (Zdroj: Getty Images)

Zmrzlinová spoločnosť argumentovala, že dokonca aj Najvyšší súd USA s nimi súhlasí. V roku 1980 rozhodol, že územie, na ktorom sa nachádza Mount Rushmore, bolo odcudzené kmeňu Siouxov. Súd priznal Siouxom odškodné 105 miliónov dolárov, ale kmene peniaze odmietli. "USA existujú na ukradnutej pôde. Musíme si to priznať, hlavne dnes (4. júl) a každý jeden z nás. Najvyšší súd tak už urobil v prípade Mount Rushmore. Je čas, aby sme toto posvätné miesto vrátili. Urobme zo 4. júla deň, kedy sa bude v USA oslavovať sloboda a spravodlivosť pre všetkých," informuje výrobca zmrzliny.

Koniec spolupráce 

Ben & Jerry's dokonca rozviazal spoluprácu s Twitterom, pretože od príchodu Elona Muska sa na platforme údajne objavilo viacero nenávistných prejavov. Spoločnosť je už dlho známa tým, že sa venuje progresívnym politickým kauzám vrátane podpory komunity LGBTQ+ či hnutia "Black Lives Matter".

V roku 2021 čelila bojkotu zo strany spotrebiteľov v USA po tom, ako spoločnosť uviedla, že už nebude predávať svoje produkty na izraelskom území okupovanom Palestínou. Odkazovala konkrétne na Západný breh Jordánu a pásmo Gazy. 

Viac o téme: ZmrzlinaDomorodciKritika4. júlUSAVermontBen & Jerry'sDeň nezávisloti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu