Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Biden podporil vstup Švédska do NATO, podľa neho posilní Alianciu

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že plne podporuje členstvo Švédska v NATO. Podľa vlastných slov "s napätím očakáva" ratifikáciu vstupu tejto krajiny, ktorej bránia námietky Turecka a Maďarska. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a AP.

 Biden pri privítaní švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona v Bielom dome uviedol, že jeho krajina posilní Severoatlantickú alianciu a jej vstup je veľmi dôležitý. "Ste cenným priateľom," povedal Biden počas krátkeho verejného vyjadrenia v Oválnej pracovni. Kristersson v reakcii uviedol, že Švédsko si túto podporu veľmi váži. Očakáva sa, že obaja lídri budú na súkromnom stretnutí hovoriť aj o bezpečnostnej spolupráci, vojne Ruska na Ukrajine a otázkach týkajúcich sa Číny.

Švédsko a susedné Fínsko prehodnotili svoju dlhoročnú politiku vojenskej neutrality po tom, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. Obe severské krajiny požiadali o členstvo v NATO. Fínsko do Aliancie vstúpilo v apríli. Súhlas s členstvom Švédska však stále nedalo Turecko, ktoré obviňuje Štokholm zo zhovievavosti k skupinám predstavujúcim hrozbu pre tureckú bezpečnosť, a Maďarsko, ktorého vláda tvrdí, že švédski politici klamali o stave maďarskej demokracie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pozval na štvrtok do Bruselu predstaviteľov Turecka, Švédska a Fínska s cieľom prekonať námietky Ankary.

Viac o téme: AlianciaNATOJoe BidenVstup Švédska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu