Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Viaceré krajiny žiadajú Medzinárodný súdny dvor o začatie procesu s Iránom za zostrelenie lietadla

Medzinárodný súdny dvor
Medzinárodný súdny dvor (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - Ukrajina, Spojené kráľovstvo, Kanada a Švédsko požiadali Medzinárodný súdny dvor (MSD), aby začal konanie proti Iránu za zostrelenie ukrajinského lietadla z roku 2020. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy stanice Sky News.

Iránska armáda zostrelila lietadlo spoločnosti Ukraine International Airlines 8. januára 2020 krátko po jeho štarte z Teheránu. Zahynulo pri tom všetkých 176 ľudí na palube. Väčšina z nich boli Iránci a Kanaďania, mnoho osôb malo dvojaké občianstvo, pričom medzi nimi boli aj Ukrajinci, Švédi a Briti. Konanie by malo viesť k tomu, aby Irán niesol zodpovednosť za to, že jednak neprijal všetky možné opatrenia na zabránenie zostreleniu lietadla, a zároveň prípad ani riadne nevyšetril.

K zostreleniu došlo v čase zvýšeného napätia

Iránsky súd uznal v apríli desať príslušníkov ozbrojených síl za vinných z účasti na zostrelení tohto lietadla a tiež z neuposlúchnutia rozkazov, pričom ich odsúdil na tresty od jedného do 13 rokov väzenia, pripomína Sky News. K zostreleniu došlo v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Spojenými štátmi. Iránske ozbrojené sily pritom až o tri dni neskôr priznali, že lietadlo smerujúce do Kyjeva "omylom" zostrelili. Iránska protivzdušná obrana bola vtedy v stave vysokej pohotovosti po americkom útoku, pri ktorom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad 3. januára 2020 zahynul iránsky generál Kásem Solejmání, veliteľ elitných jednotiek Kuds. Zmienený útok bol odpoveďou na odpálenie iránskych rakiet na vojenskú základňu v Iraku, ktorú využívajú americké sily.

Viac o téme: ProcesIránZostrelenie lietadlaMedzinárodný súdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu