Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vo švajčiarskom Lausanne vypukli výtržnosti súvisiace s protestami vo Francúzsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

LAUSANNE - Švajčiarska polícia zadržala sedem ľudí, prevažne tínedžerov, po tom, čo boli vo švajčiarskom meste Lausanne rozbité výlohy niekoľkých obchodov pri výtržnostiach. Tie boli "ozvenou" nepokojov v susednom Francúzsku. Uviedla to dnes podľa agentúry AP polícia.

V centre Lausanne, ktoré leží vo francúzskom západnom regióne Švajčiarska, sa v sobotu večer zhromaždilo viac ako 100 ľudí. Reagovali tak na výzvy na sociálnych sieťach súvisiace s nepokojmi vo Francúzsku, ktoré vyvolala smrť 17-ročného mladíka pri policajnej kontrole, uviedla švajčiarska polícia.

Výtržníci v Lausanne rozbili výlohy a dvere viacerých obchodov. Policajti rozohnali mladistvých, ktorí na nich hádzali kamene a zápalné fľaše. Zadržali troch chlapcov a tri dievčatá vo veku 15 až 17 rokov s portugalským, somálskym, bosnianskym, švajčiarskym, gruzínskym a srbským občianstvom. Zadržaný bol tiež jeden 24-ročný Švajčiar, uviedla polícia.

Vo Francúzsku bola v noci na dnes situácia výrazne pokojnejšia

Vo Francúzsku bola v noci na dnes situácia výrazne pokojnejšia ako v predchádzajúcich dňoch. Strety boli hlásené predovšetkým zo stredomorského prístavného mesta Marseille a z Paríža. Polícia v celej krajine zadržala 719 ľudí, o deň skôr to bolo 1311 ľudí. Protesty pokračovali už piatu noc.

Počas výtržností v meste Lausanne zadržali sedem ľudí

Sedem ľudí, najmä tínedžerov, zadržala polícia vo švajčiarskom meste Lausanne počas výtržností, ktoré vypukli v súvislosti s prebiehajúcimi nepokojmi v susednom Francúzsku. Podľa polície sa v sobotu večer v centre mesta zhromaždilo vyše 100 ľudí, pričom demonštranti rozbili niekoľko výkladov a dverí obchodov.

Mladí ľudia hádzali na policajtov dlažobné kocky a zápalné fľaše. Zadržali šesť ľudí vo veku 15 až 17 rokov – tri dievčatá a troch chlapcov s portugalským, somálskym, bosnianskym, švajčiarskym, gruzínskym a srbským občianstvom – a 24-ročného Švajčiara. Nikto z policajtov neutrpel zranenia. Vlnu násilných protestov vyvolala vo Francúzsku tento týždeň smrť 17-ročného tínedžera alžírskeho pôvodu počas dopravnej kontroly na predmestí Paríža. Incident, ku ktorému prišlo v utorok, bol zachytený aj na video, ktoré vyvolalo diskusiu o správaní francúzskych policajtov.

Viac o téme: VýtržnostiFrancúzskoŠvajčiarskoLausanneProtesy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu