Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pohľad na Bidena vyvolal otázky! Biely dom musel ísť s pravdou von, TOTO je dôvod otlačku na jeho tvári

Joe Biden mal na tvári viditeľný otlačok masky. Zobraziť galériu (2)
Joe Biden mal na tvári viditeľný otlačok masky. (Zdroj: profimedia.sk)

CHICAGO - Americký prezident Joe Biden (80) v stredu predstúpil pred médiá s viditeľným otlačkom na tvári. Hovorca to vysvetlil: Americký prezident mal v noci na sebe špeciálnu masku.

Americký prezident Joe Biden (80) zle spí: Trpí spánkovým apnoe. Biely dom to oznámil po špekuláciách o záhadnej čiare na jeho tvári.

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Otlačok na jeho tvári je z prístroja CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), prezradil hovorca Bieleho domu. Pacient si na noc nasadí masku a mierny pretlak, ktorý prístroj vytvára, udržuje dýchacie cesty otvorené.

Spánkové apnoe spôsobuje, že postihnutí v noci lapajú po vzduchu až tridsaťkrát za hodinu, pretože dýchanie sa znova a znova zastaví. To znemožňuje pokojný spánok – a má zdravotné nežiaduce účinky.

Pohľad na Bidena vyvolal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ak sa spánkové apnoe nelieči, môže viesť k dennej únave a zábudlivosti. Keďže obsah kyslíka v krvi je znížený v dôsledku prestávok v dýchaní, syndróm môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

Biden má s tým podľa svojho hovorcu problém od roku 2008. Zverejnil to už v podrobných lekárskych správach. Americký prezident absolvoval niekoľko operácií dutín a nosových dutín, pretože celý život zápasil s upchatými dýchacími cestami.

Okrem toho má Biden časté záchvaty kašľa a trpí astmou. Inhalátor preto nosí vždy so sebou, uviedol minulý rok Biely dom. Biden má už 80 rokov, vďaka čomu je najstarším prezidentom USA v histórii. O jeho veku a zdravotnom stave sa opakovane hovorí v americkej tlači.

Viac o téme: TvárJoe BidenSpánkové apnoeOtlačok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu