Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z iniciatív na podporu podnikov počas pandémie KORONAVÍRUSU ukradli 200 miliárd dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON - Z dvoch amerických iniciatív na podporu malých podnikov zasiahnutých pandémiou COVID-19 údajne spreneverili viac než 200 miliárd dolárov. Nové dáta, zverejnené v utorok generálnym inšpektorom Hannibalom Mikeom Wareom z federálneho Úradu pre správu malých podnikov (SBA), sú výrazne vyššie oproti jeho predchádzajúcim odhadom. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Najmenej 17 percent všetkých finančných prostriedkov z podporných programov COVID-19 EIDL a Paycheck Protection (PPP) bolo vyplatených potenciálne podvodným subjektom," uvádza sa v inšpektorovej správe. V prípade prvého menovaného programu sa odhaduje podvod vo výške viac ako 136 miliárd dolárov, čo podľa správy predstavuje 33 percent všetkých peňazí vynaložených na tento program. V rámci programu PPP ide o krádež zhruba 64 miliárd dolárov.

archívne video 

Povinnosť nosenia respirátorov sa od zajtra ruší, detaily budú známe po skončení rokovania vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Podvody sa udiali už na začiatku

Tieto čísla podľa AP ukazujú na nedostatočnú odolnosť týchto programov voči podvodníkom, najmä v počiatočných fázach pandémie koronavírusu. Hovorca SBA Han Nguyen v utorňajšom vyhlásení uviedol, že 86 percent podvodov v oboch programoch sa vyskytlo počas prvých deviatich mesiacov ich fungovania. Predstaviteľka SBA Bailey DeVriesová však správu kritizovala. Podľa nej "obsahuje závažné nedostatky, ktoré výrazne nadhodnocujú podvody a neúmyselne zavádzajú verejnosť, že naša spoločná práca nemala významný vplyv na ochranu pred podvodmi".

Pomoc pre ľudí, ktorí prišli o prácu v dôsledku pandémie

Generálny inšpektor predtým odhadoval výšku podvodov v programe COVID-19 EIDL na 86 miliárd dolárov a v PPP na 20 miliárd dolárov. Agentúra AP v polovici júna uviedla, že podvodníci odcudzili približne 280 miliárd dolárov v rámci núdzovej pomoci v súvislosti s pandémiou COVID-19 a nesprávne vynaložených bolo ďalších 123 miliárd dolárov. Väčšina strát pochádzala z dvoch programov určených pre malé podniky a z ďalšieho programu pre ľudí, ktorí prišli o prácu v dôsledku pandémie.

Straty odhadované agentúrou AP predstavujú spolu desať percent z viac ako štyroch biliónov dolárov, ktoré vláda USA doteraz vyplatila na pomoc v rámci pandémie COVID-19. Úrad SBA už predtým upozornil, že vláda nemá vypracovaný riadny systém na zisťovanie podvodov vo federálnych programoch.
 

Viac o téme: KrádežPandémiaPodnikyUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu