Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posledné momenty ponorky Titan: VIDEO Takto vyzerala implózia! Koniec prišiel v sekunde

Pátracie tímy zaznamenali z oblasti, kde by sa mala ponorka nachádzať, zvuky pripomínajúce búchanie.
Pátracie tímy zaznamenali z oblasti, kde by sa mala ponorka nachádzať, zvuky pripomínajúce búchanie. (Zdroj: SITA/OceanGate Expeditions via AP)

BOSTON - Ponorka Titan bola zničená implóziou a jej päťčlenná posádka nemala zrejme ani šancu uvedomiť si, že niečo nie je v poriadku. Posledná iskierka nádeje ich blízkym dohasínala vo štvrtok na obed, kedy im mal podľa výpočtov dôjsť kyslík. Definitíva o strašnej smrti prišli však až večer s objavením trosiek.

Ponorka Titan, ktorá sa aj s 5-člennou posádkou plavila k troskám legendárneho Titanicu, bola zničená implóziou, čo je opak explózie. Ľudia vnútri ponorky si tak ani nestihli uvedomiť, že nastal ich koniec. Plavidlo bolo totiž zničené za menej ako sekundu. 

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť videá, ako mohla implózia vyzerať. Tie sprevádza aj komentár, ktorý vysvetľuje, čo sa dialo. Vidno, ako sa ponorka zrazu sploští, stočí sa a roztrhne. Po sebe zanechá len pár trosiek. "Trup okamžite rozohreje vzduch v ponorke približne na teplotu povrchu Slnka a stena kovu spolu s morskou vodou roztrhá plavidlo, a to všetko približne za 30 milisekúnd," stojí v popise ďalšieho videa. 

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound - Bootz

Pátranie po stratenom plavidle vo štvrtok prekročilo kritickú hranicu 96 hodín, keď sa na palube podľa výpočtov USGC mali minúť zásoby vzduchu. Miniponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku Titanicu, ktorý leží na dne Atlantického oceánu v hĺbke okolo štyroch kilometrov. Približne po hodine a 45 minútach plavby miniponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala.

 

Viac o téme: PonorkaTitanImplózia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu