Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Wagnerovci odchádzajú z Voronežskej aj Lipeckej oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bojovníci z Wagnerovej skupiny sa sťahujú z Voronežskej oblasti, cez ktorú prechádzali v rámci vzbury proti veleniu ruskej armády. Uviedol to v nedeľu tamojší gubernátor Alexandr Gusev. Informuje agentúra AFP.

"Pohyb jednotiek Vagnerovej skupiny cez Voronežskú oblasť sa končí. (Odchod) prebieha normálne a bez incidentov," povedal Gusev. Dodal, že opatrenia, ktoré boli v regióne zavedené v sobotu v súvislosti so vzburou wagnerovcov, budú zrušené, keď sa "situácia definitívne vyrieši". Počas vzbury Wagnerovej skupiny začal v meste Voronež horieť sklad paliva, príčina požiaru však nie je známa, pripomína AFP.

Gusev tiež uviedol, že miestne úrady budú informovať obyvateľov o náhrade škôd a poďakoval im za ich "vytrvalosť". V sobotu vyzval ľudí, aby nevychádzali zo svojich domovov a podporili ruského prezidenta Vladimira Putina. Ďalšie ruské regióny, cez ktoré mali wagnerovci prechádzať počas "pochodu" do Moskvy, postupne rušili zavedené bezpečnostné opatrenia. V Moskve však i naďalej platí "režim protiteroristickej operácie".

Situácia sa večer upokojila

V meste Rostov nad Donom, kde bojovníci z Wagnerovej skupiny v sobotu ráno obsadili veliteľstvo ruskej armády, už boli zrušené dopravné obmedzenia, uviedli miestne úrady.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (2)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: SITA)

Vodca wagnerovcov Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich jednotiek pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie a vydal sa smerom k Moskve. K tomuto kroku pristúpil po tom, ako podľa neho ruská ruská armáda podnikla raketový útok na tábory jeho bojovníkov. V sobotu večer sa situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi.
 

Žoldnieri z Wagnerovej skupiny sa stiahli aj z Lipeckej oblasti

"Jednotky Wagnerovej skupiny, ktoré boli v sobotu nasadené v Lipeckej oblasti, región opustili," napísala tamojšia regionálna správa v príspevku na platforme Telegram. Wagnerovci odchádzajú aj zo susednej Voronežskej oblasti, informoval tamojší gubernátor Alexandr Gusev. Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa predtým stiahli aj z mesta Rostov nad Donom.

Z Rostovskej oblasti sa sťahujú aj čečenské špeciálne jednotky a mieria naspäť na východ Ukrajiny, napísala britská stanica BBC s odvolaním na ruské médiá. Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov v sobotu mimoriadne nasadil špeciálne jednotky z oddielu Achmat do Rostovskej oblasti, aby potlačili vzbúrených wagnerovcov, ktorý v Rostove nad Donom obsadili veliteľstvo ruskej armády.
       

Viac o téme: RuskoJevgenij PrigožinVoronežWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu