Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNE Šéf wagnerovcov Prigožin po odmlke zverejnil audiozáznam: Závažné problémy v Rusku, sťahovanie do Bieloruska

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MOSKVA - Vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin tvrdí, že cieľom vzbury, ktorú rozpútal koncom minulého týždňa, bolo zabrániť rozpusteniu svojich jednotiek k 1. júlu.

Aktualizované 21:55 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer vystúpil s mimoriadnym prejavom k víkendovej vzbure žoldierov Vagnerovej skupiny, ktorej deklarovaným cieľom bolo vymeniť ruské vojenské velenie. Šéf Kremľa podľa vlastných slov počas vzbury vydal rozkazy so zámerom zabrániť krviprelievaniu v Rusku – aj keď práve toto by si podľa neho želal Západ a Ukrajina. Informuje TASR, ktorá čerpala zo správ televízií Sky News a CNN, agentúry AFP a rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Najvyšší ruský predstaviteľ prisľúbil potrestanie organizátorov vzbury, ktorú označil za zločin namierený na oslabenie Ruska. Podľa Putina je akékoľvek vydieranie Ruska "odsúdené na neúspech", pričom organizátorom vzbury vraj šlo o rozdrobenie ruskej spoločnosti.

Prigožin neuviedol, kde sa nachádza

Ako uviedla britská stanica BBC, Prigožin vo svojej správe nepovedal nič o tom, kde sa momentálne nachádza. Naposledy bol na verejnosti videný v sobotu, keď terénnym autom odchádzal z juhoruského mesta Rostov na Done, ktoré jeho muži v sobotu ráno obsadili. Prigožin vo svojej hlasovej správe podrobne opisuje vysokú úroveň výcviku vagnerovcov. Priznáva sa aj k zostreleniu ruských armádnych lietadiel a vrtuľníkov, ktoré boli vyslané, aby sa pokúsili zastaviť postup Vagnerovej skupiny po ruskom území.

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 487

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 487 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

O cieli a konci celej operácie, ktorá sa začala v piatok večer a skončila sa v sobotu, Prigožin povedal: "Zastavili sme sa vo chvíli, keď sa (vagnerovský) útočný oddiel priblížil k Moskve, rozviedka urobila prieskum oblasti a bolo jasné, že bude preliata krv." Prigožin dodal, že velenie vagnerovcov nadobudlo "pocit, že stačí ukázať to, čo sme sa chystali urobiť". Spresnil, že za rozhodnutím otočiť kolóny bojových vozidiel vagnerovcov, späť stáli dva faktory. Ako prvý uviedol, že vagnerovci nechceli "preliať ruskú krv". Druhým dôvodom bolo, že chceli dať najavo svoj protest, "nie zvrhnúť vládu v krajine".

Situácia sa upokojila v sobotu

Vodca Vagnerovej skupiny sa v sobotu s pomocou svojich žoldnierov zmocnil mesta Rostov juhu Ruska a vydal sa smerom k Moskve. Urobil tak po tom, ako v piatok obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. Ruské ministerstvo obrany toto obvinenie poprelo. Situácia sa upokojila v sobotu večer, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám vydal rozkaz, aby sa vrátili do svojich poľných táborov. Podľa oficiálnej verzie tomu predchádzala dohoda o ukončení vzbury, ktorej uzavretie sprostredkoval Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

V Bielorusku sa začala výstavba stanových táborov pre vagnerovcov

V Bielorusku sa začala výstavba stanových táborov pre žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny. Informovala o tom v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na miestny spravodajský web Viorstka. Jeden z táborov vzniká neďaleko mesta Asipovičy v Mahiľovskej oblasti a bude pre 8000 mužov. Táborov má byť niekoľko, presný počet sa neuvádza, doplnila RFE/RL. Lesnícky úrad Mahiľovskej oblasti webu potvrdil výstavbu tábora na 24.000 metroch štvorcových a spresnil, že stany by mali byť postavené do utorka. Asipovičy sa nachádzajú 200 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Vzbura wagnerovcov bola súčasťou interných ruských sporov, povedal Biden

Americký prezident Joe Biden dnes označil víkendové udalosti v Rusku za súčasť "boja" vo vnútri ruského systému vo svojom prvom verejnom vyjadrení k ozbrojenému povstaniu oligarchu Jevgenija Prigožina a jeho žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Pri vystúpení v Bielom dome uviedol, že rokoval s kľúčovými spojencami okrem iného o tom, ako neposkytnúť Moskve "žiadnu zámienku" pre zvalenie viny za vývoj na západné krajiny či NATO. "Jasne sme dali najavo, že do toho nie sme zapojení, nemali sme s tým nič spoločné. Toto bola súčasť boja vo vnútri ruského systému," povedal Biden.

Viac o téme: MoskvaJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu