Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéf Ocean Gate mal na krku žalobu: Manželský pár zaplatil za cestu ponorkou stotisíce eur, zostali im len oči pre plač

Stockton Rush mal čudné obchodné praktiky. Zobraziť galériu (4)
Stockton Rush mal čudné obchodné praktiky. (Zdroj: profimedia.sk)

BOSTON - O bezpečnostných nedostatkoch na ponorke Titan, ktorá bola zničená implóziou, sa už vie veľa. Menej už o pochybných obchodných praktikách generálneho riaditeľa spoločnosti Ocean Gate Stocktona Rusha, ktorý zahynul pri implózii ponorky spolu s ďalšími štyrmi pasažiermi.

Cena za expedíciu s ponorkou Titan, ktorú postihla katastrofa, je vysoká. Cesta stála 250 000 dolárov. Okrem vážnych bezpečnostných nedostatkov ponorky, ktoré sú v príkrom rozpore s cenou, vyvoláva zmätok ešte jedna vec. Neexistovala žiadna záruka vrátenia peňazí v prípade zrušenia expedície.

Vyhliadková plavba po Dubaji (Zdroj: Dromedar / Pavol Urbánek)

Z tohto dôvodu americký pár zažaloval generálneho riaditeľa Ocean Gate Stocktona Rusha. Marc a Sharon Hagle, ktorí zbohatli v obchode s nehnuteľnosťami, chceli byť medzi prvými, ktorí sa v roku 2018 vydajú k vraku Titanicu ponorkou. Cesta sa však nikdy neuskutočnila – napriek tomu dvojicu stála viac ako 400 000 dolárov (v tom čase bola expedícia o niečo „lacnejšia“ za 210 258 dolárov). O prípade informoval denník The Daily Beast.

Šéf Ocean Gate mal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Action Aviation via AP)

Rush pár dokonca v roku 2017 osobne navštívil – podľa nich však uviedol nepravdivé vyhlásenia o stave vývoja ponorky. Povedal, že už v júni 2018 bude možné ponoriť sa na Titanic s Cyclops 2 (ako sa predtým nazývala). V skutočnosti ponorka v tom čase ešte nebola funkčná. Predtým nevyhovela skúšobným požiadavkám a mala „chyby vo vybavení“. Cesta Haglesovcov bola znova a znova odložená - najskôr o jeden, potom o dva a nakoniec o tri roky.

Šéf Ocean Gate mal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Expedícia sa mala napokon uskutočniť v roku 2021 – ale nikto nechcel vrátiť peniaze Haglesovcom. V skutočnosti mali byť spravované na zvereneckom účte, aspoň to bolo páru prisľúbené. To sa však nestalo. „Vzhľadom na svojvoľný a nehanebný charakter Rushovho správania si žalobcovia vyhradzujú právo žiadať náhradu škody,“ píše sa v žalobe, ktorá bola dokončená vo februári 2023.

Šéf Ocean Gate mal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ani kvôli zlému počasiu sa peniaze nevracali

Medzitým sa Ocean Gate k žalobe nechcel vyjadrovať – ani samotný žalobca. Čo je zaujímavé, nemecký podnikateľ Arthur Loibl, ktorý sám pred dvoma rokmi cestoval na Titanic, v rozhovore pre „Spiegel“ povedal: „Aj keby bolo zlé počasie, peniaze sa vám nevrátia.“

Viac o téme: PonorkaTitanicTitanStockton RushOcean Gate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu