Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Označenie Si Ťin-pchnga za diktátora vzťahy s Čínou podľa Bidena neoslabí

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok povedal, že jeho vyjadrenie, v ktorom čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga označil za diktátora, neoslabí pokrok vo vzťahoch s Čínou. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Očakávam, že sa s prezidentom Sim v budúcnosti stretnem, v blízkej dobe," uviedol Biden na spoločnej tlačovej konferencii s indickým premiérom Naréndom Módím. Biden prirovnal Si Ťin-pchinga k "diktátorom" počas utorkového prejavu na podujatí pre darcov americkej Demokratickej strany. Čínskeho prezidenta podľa Bidena rozhneval incident z februára tohto roka, keď ponad územie Spojených štátov letel čínsky balón, ktorý podľa Washingtonu slúžil na špionáž, a následne ho zostrelili americké stíhačky.

Čína označila vyjadrenia za absurdné

Peking s Bidenovými vyjadreniami vyjadril nesúhlas a označil ich za absurdné. "Vyjadrenia americkej strany sú absurdné a mimoriadne nezodpovedné. Nerešpektujú totiž základné fakty, diplomatický protokol ani politickú dôstojnosť Číny," uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning. Dodala, že Čína s Bidenovými slovami "nesúhlasí a ostro sa voči nim ohradzuje". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyjadrenia amerického prezidenta označil za "veľmi rozporuplný prejav zahraničnej politiky USA, ktorý poukazuje na veľký prvok nepredvídateľnosti.

Viac o téme: DiktátorČínaSi Ťin-pchingJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu