Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE POPLACH v chorvátskej nemocnici: U pacienta potvrdili brušný týfus!

null
null (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - V známej chorvátskej klinike infekčných chorôb majú poplach. U jedného z pacientov sa totiž potvrdilo akútne infekčné ochorenie - brušný týfus. Črevná horúčka, ako ju nazývajú lekári, má pritom nebezpečné príznaky a vyskytuje sa najmä v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Podľa lekárov si nákazu pacient doniesol zo zahraničia.

Podozrenie na brušný týfus mali lekári z Kliniky infekčných chorôb doktora Frana Mihaljevića v Záhrebe už niekoľko dní, no práve dnes sa táto diagnóza u jedného z nich potvrdila. Ide o dospelého človeka, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazil v zahraničí. Ako dodali odborníci, príležitostné importy nie sú v krajine ničím výnimočným, nakoľko sa toto ochorenie v niektorých častiach sveta stále nachádza. Informuje o tom portál Jutarnji list. 

Aj z toho dôvodu odporúčajú všetkým cestovateľom do krajín s nízkym hygienickým štandardom, chudobných krajín a do oblastí s vysokou koncentráciou obyvateľstva očkovanie proti tomuto ochoreniu. Ide o nákazu baktériou Salmonella typhi a nazýva sa aj ako črevná horúčka, keďže postihuje najmä tenké črevo. Nakaziť sa ňou dá aj v obľúbených dovolenkových destináciách, ako sú Turecko, Tunisko či Egypt. Zdrojom infekcie je prevažne človek, môžu ňou byť však aj domáce zvieratá ako ošípané, hovädzí dobytok či kačice. Prenášajú ju aj muchy.

Príznaky ochorenia sa objavujú po inkubačnej dobe, ktorá je v priemere 14 - 16 dní. Hlavnými príznakmi sú vysoká teplota nad 40°Celzia, bolesť hlavy, nespavosť, závrat, krvácanie z nosa, strata chuti do jedla, nevoľnosť, hnačka a strata vedomia. Typická je aj ružová vyrážka na trupe. Medzi sprievodné príznaky ochorenia patrí aj zväčšenie pečene a sleziny, čo spôsobuje bolesť pod rebrami. Po prekonaní ochorenia ostáva človeku trvalá imunita. Brušný týfus je ochorenie špinavých rúk, keďže vzniká pri požití jedla a vody znečistených baktériou Salmonella typhi a jej zdrojom býva stolica nakazeného človeka. 

Viac o téme: Brušný týfusChorvátskoPanika v Chorvátsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu