Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Videoprenos zo súdu s Navaľným bez vysvetlenia prerušili: Proces bude pokračovať neverejne, rozhodol súd

Nový proces s Navaľným Zobraziť galériu (2)
Nový proces s Navaľným (Zdroj: TASR(AP Photo/Alexander Zemlianichenko))

MOSKVA - Novinárom, ktorí sa v pondelok dostavili na pojednávanie s väzneným ruským opozičným vodcom Alexejom Navaľným, nebol umožnený vstup do súdnej siene. Pojednávanie najprv sledovali prostredníctvom videoprenosu v inej budove, neskôr bol aj ten prerušený. Na svojom webe o tom informovala britská stanica Sky News.

Proces prebieha vo väznici s najprísnejším stupňom stráženia v Melechove vo Vladimírskej oblasti, zhruba 250 kilometrov východne od Moskvy. Navaľnyj si v tejto väznici odpykáva deväťročný trest za údajný podvod a pohŕdanie súdom.  V súvislosti s prístupom k novinárom sa v ruských exilových médiách objavili špekulácie, že súdny proces s Navaľným bude úplne neverejný. Podľa dostupných informácií sa celá situácia vyjasní zrejme až v utorok.

Obhajoba chce verejné pojednávanie

Navaľného obhajoba nástojí, aby pojednávanie bolo verejné. Advokátka Oľga Michajlovová zdôraznila, že kauza sa netýka žiadneho štátneho tajomstva a dôvody na vylúčenie verejnosti pre to neexistujú.  Vstup do súdnej siene nepovolili v pondelok ani Navaľného príbuzným, ktorí potom pojednávanie tiež sledovali na diaľku, dodala televízia Sky News.

Nový proces s Navaľným
Zobraziť galériu (2)
Nový proces s Navaľným  (Zdroj: TASR(AP Photo/Alexander Zemlianichenko))

Najnovší proces s Navaľným sa týka obvinení z extrémizmu. V prípade usvedčenia môže zostať za mrežami aj celé desaťročia, informovala agentúra AFP. Nové obvinenia proti Navaľnému boli podľa siedmich článkov trestného zákonníka. Najzávažnejším z nich je vytvorenie extrémistickej organizácie. Ruské orgány za ňu považujú Navaľným založenú nadáciu Fond boja proti korupcii (FBK) a sieť jeho štábov v regiónoch. Obvinený aj z výziev na extrémizmus, z financovania extrémizmu, zo zapojenia neplnoletých do nebezpečných činov, rehabilitácie nacizmu a zo založenia mimovládnej organizácie zasahujúcej do práv občanov.

Súdia aj technického riaditeľa

Spolu s Navaľným je súdený aj bývalý technický riaditeľ kanálu Navalny Live na strímovacej platforme YouTube Daniel Cholodnyj. Samotný Navaľnyj označil nové obvinenia za "absurdné" a upozornil, že v prípade usvedčenia mu hrozí ďalších 30 rokov väzenia.  Navaľnyj okrem toho čelí aj obvineniu z terorizmu. Tým sa bude zaoberať vojenský súd, ktorý mu môže vymerať aj doživotný trest, píše AFP.

Proces s Navaľným bude pokračovať neverejne, rozhodol súd

Pojednávanie s väzneným ruským opozičným vodcom Alexejom Navaľným bude pokračovať za zatvorenými dverami. V pondelok to novinárom povedal hovorca moskovského súdu Vadim Poležajev, informuje agentúra AFP.

Proces prebieha vo väznici s najprísnejším stupňom stráženia v Melechove vo Vladimírskej oblasti, zhruba 250 kilometrov východne od Moskvy. Navaľnyj si v tejto väznici odpykáva deväťročný trest za údajný podvod a pohŕdanie súdom.

Novinárom ani Navaľného príbuzným v pondelok nebol umožnený vstup do súdnej siene. Pojednávanie najprv sledovali prostredníctvom videoprenosu v inej budove, ktorú však museli neskôr pre rozhodnutie súdu opustiť.  "Bez hanby – bez svedomia alebo cti," reagoval na rozhodnutie súdu Navaľného otec Anatolij.

Viac o téme: NovináriSúdne pojednávanieAlexej NavaľnýVideoprenos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu