Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vlna horúčav v dvoch najľudnatejších štátoch Indie má už najmenej 170 obetí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

NAÍ DILLÍ - Horúčavy, ktoré v posledných dňoch postihli indické štáty Uttarpradéš a Bihár, si vyžiadali už takmer 170 obetí. Úrady informovali, že miestne nemocnice sú preplnené a existujúce problémy sa zhoršujú aj v dôsledku výpadkov v dodávkach elektrickej energie, uviedla agentúra AP.

Hoci oblasti na severe Indie pravidelne zápasia s horúčavami v letných mesiacoch, podľa indického meteorologického úradu (IMD) boli teploty trvalo nad normálom, pričom v posledných dňoch dosiahli aj 43,5 stupňa Celzia. Vlna horúčav sa v Indii oficiálne vyhlasuje, ak sú teploty aspoň o 4,5 stupňa Celzia vyššie ako normál alebo ak teplota prekročí 45 stupňov Celzia, doplnila AP s odvolaním sa na indické úrady. "Varovanie pred vlnou horúčav vydávame už niekoľko dní," povedal meteorológ Atul Kumár Singh z IMD.

Vlna horúčav v dvoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Neustále výpadky energie

Napriek varovaniam vedcov však vládni predstavitelia vyzvali obyvateľstvo pripraviť sa na horúčavy až v nedeľu, keď sa počet úmrtí začal zvyšovať. K stresu z horúčav prispievajú aj neustále výpadky elektrickej energie v celom regióne, v dôsledku čoho ľudia nemajú k dispozícii tečúcu vodu, ventilátory ani klimatizáciu. Hlavný minister štátu Uttarpradéš Jógí Aditjanát uviedol, že vláda prijíma opatrenia na zabezpečenie nepretržitých dodávok elektrickej energie. Vyzval občanov, aby spolupracovali s úradmi a elektrickú energiu využívali rozumne.

Odborníci na zmenu klímy upozorňujú, že vlny horúčav v Indii sa budú opakovať a že India sa musí pripraviť, aby ich lepšie zvládala. "Plány na zvládanie vĺn horúčav sú nevyhnutné na minimalizáciu ich účinkov a ochranu ľudských životov. Tieto plány zahŕňajú komplexné prístupy k riešeniu výskytu vysokých horúčav, ako sú kampane na zvyšovanie povedomia verejnosti, výstavba klimatizovaných centier a zdravotnícka pomoc," povedal Áditja Pilaj z think-tanku Centrum pre výskumné politiky so sídlom v Dillí.

Viac o téme: ObeteHorúčavyIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu