Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Uskutočnilo sa neobvyklé stretnutie: Americký minister Blinken sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom

(Zdroj: SITA/Leah Millis/Pool Photo via AP)

PEKING - Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken sa v pondelok v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Potvrdil to nemenovaný americký predstaviteľ i čínsky rezort diplomacie, informovali agentúra AFP a stanica BBC.

Stretnutie Blinkena a čínskeho prezidenta sa začalo o 16.30 h miestneho času (10.30 h SELČ). Podľa BBC konanie takejto schôdzky nasvedčuje tomu, že obe svetové mocnosti sa snažia zlepšiť svoje vzájomné vzťahy. O stretnutí Blinkena so Si Ťin-pchingom sa špekulovalo už skôr, v jeho neprospech však hovoril fakt, že takéto rokovanie ministra s prezidentom je z protokolárneho pohľadu neobvyklé.

Blinken sa stretol aj s vysokopostaveným diplomatom

Antony Blinken pricestoval do Číny ako vôbec prvý šéf diplomacie USA od roku 2018. Jeho návšteva v Pekingu sa uskutočnila v čase zvýšeného napätia medzi oboma súperiacimi mocnosťami. V pondelok sa Blinken stretol aj s vysokopostaveným čínskym diplomatom Wang Im, ktorý v rozhovore uviedol, že Čína a Spojené štáty si musia vo vzájomných vzťahoch vybrať medzi "spoluprácou a konfliktom". Zároveň zdôraznil, že Čína "nemá v otázke Taiwanu žiaden priestor na kompromisy či ústupky".

Viac o téme: StretnutieČínaSi Ťin-pchingSpojené štáty americkéAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu