Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Demonštrácia Rómov proti Ukrajincom sa zvrhla: VIDEO Chodili sme "podělávat gádže"... obrátený rasizmus, reagoval minister

Kamarát zabitého Nikolasa Milan Štajnc počas pietnej rozlúčky v Brne pred Janáčkovým divadlom Zobraziť galériu (2)
Kamarát zabitého Nikolasa Milan Štajnc počas pietnej rozlúčky v Brne pred Janáčkovým divadlom (Zdroj: Twitter/OstraVanda)

BRNO – Pietna spomienka za zabitého Nikolasa sa konala za účasti zhruba tisícky Rómov. Medzi rečníkmi vystúpil aj kamarát obete. Ľudia si začali robiť z jeho slov srandu, no niektorí začali riešiť konkrétne oslovenie. Mladík počas svojho príhovoru použil výraz na označenie inej ako rómskej rasy.

archívne video

M. Šefčovič o Rómoch a kópii ochrannej listiny pre Rómov spred 600 rokov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Nikolas patril k Rómov, ktorí sa minulú sobotu pobili v centre Brna so skupinou Ukrajincov. Počas bitky ho niekto bodol do brucha. Jeho zdravotný stav bol veľmi vážny a napokon na následky zranenia podľahol. Rómsku obec to popudilo a začala viniť najmä českú vládu, že uprednostňuje cudzincov pred ochranou domáceho obyvateľstva. Svoje si k tomu povedala aj známa rómska speváčka Lucie Bikárová. 

V sobotu 17. júna, týždeň od incidentu, sa pred Janáčkovým divadlom v Brne konala pre Nikolasa pietna rozlúčka. Rómovia vopred avizovali, že má ísť zároveň o plánovanú pokojnú demonštráciu. Jedným z rečníkov bol aj Nikolasov dlhoročný kamarát Milan Štajnc.

"Je mi ľúto, čo sa stalo. Fakt, miloval som ho. Naučil ma variť, býval som s ním, ukázal mi, ako drieť v práci. Kopali sme lopatou ako ču*áci. Normálne sme chodili podělávat gádže. Ale poviem jednu vec. Medzi Rómami a gádžami to bolo dobré, pokým neprišli Ukrajinci. Oni to tu úplne prevrátili," uviedol Nikolasov kamarát s tým, že už nikdy nebude spávať s dievčaťom a on vedľa. Na ďalšie slová sa už nezmohol. 

Kritika od ministra aj prezidenta 

Široká verejnosť zobrala toto vyjadrenie z dvoch pohľadov. Jedna skupina ľudí sa na adresu mladíka zabáva, no druhá poukazuje na rasistické pomenovanie. Slovom "gádžo" sa v rómčine označujú osoby iného ako rómskeho pôvodu. Vyjadrenie ostalo monohým médiám aj politikom ľahostajné, no kriticky sa k nemu postavil napríklad aj minister spravodlivosti ČR Pavel Blažek (ODS). Prezident Petr Pavel nesúhlasil s organizovaním zhromaždenia.

"Keby český 'ne-Róm' verejne za potlesku davu spomenul, ako 'podělával Cigánov', bol by to škandál a fašizmus. Keď to v obrátenom garde o 'gádžoch' povie Róm a pridá k tomu slovný útok proti Ukrajincom, zamlčí sa to," vyjadril sa podľa extra.cz.

Prezident Pavel nepovažoval zhromaždenie po smrti Róma za veľmi rozumné rozhodnutie. Ako však zdôraznil, záležitosť je potrebné riešiť s chladnou hlavou. "Sú tu okolnosti, ktoré neobviňujú len jednu stranu konfliktu. Faktom ale je, že došlo k zabitiu, alebo dokonca k vražde. Musia tu byť vyvodené jednoznačné dôsledky vrátane trestu a bez ohľadu na to, kto bol účastníkom," povedala hlava ČR. 
 

Viac o téme: SmrťRasizmusZhromaždenieVyjadrenieRómoviaBrnoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu