Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezident Pavel za necelé štyri mesiace vymenoval už štvrtého ministra

Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel vo štvrtok vymenoval doterajšieho šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného do funkcie ministra pôdohospodárstva. V čele rezortu nahradil Zdeňka Nekulu, ktorý pre nedostatok podpory od svojej strany na post rezignoval. Výborný je už štvrtým ministrom, ktorého Pavel vymenoval od svojho nástupu do funkcie začiatkom marca.

Výmena ministra nie je podľa prezidenta ničím mimoriadnym, zmeny vo vláde považuje za prirodzené. Za dôležité označil, že vláda bude mať kontinuitu. Zdôraznil tiež, že hoci Výborný nemá v pôdohospodárstve expertízu, nie je to podľa neho kritická kvalita, ktorú by mal mať. "Pretože skúsenosť, ktorú máte predovšetkým z politiky a z koaličných rokovaní, je práve v situácii, v ktorej sme, možno dôležitejšia než špecializovaná expertíza na nejakú oblasť pôdohospodárstva," povedal Výbornému prezident. Funkcia bude podľa Pavla vyžadovať skôr manažérske úsilie.

Prezident Pavel za necelé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Už bývalý minister Nekula svoj koniec zdôvodňoval nedostatkom podpory vedenia strany, ktorá ho do funkcie nominovala. Niektorí politici vrátane predsedníčky Poslaneckej snemovne Markéty Pekarovej Adamovej však jeho koniec komentovali slovami, že sa mu nedarilo riešiť problémy rezortu vrátane vysokých cien potravín či správania "agrobarónov". Kritizovaná bola aj jeho neobratná komunikácia na sociálnych sieťach.

Zmeny nastali aj v rezorte školstva

Nekula je ďalším ministrom nominovaným ľudovcami, ktorý vo vláde skončil. Vlani rezignovala ministerka životného prostredia Anna Hubáčková, ktorú nahradil Petr Hladík. Zmeny však nastali aj v rezorte školstva, ktorý patrí hnutiu STAN. Od začiatku vlády Petra Fialu mu šéfuje už tretí minister. Nového šéfa má aj rezort európskych záležitostí.

Viac o téme: VládaČeskoMinisterstváVymenovanieMinistriPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu