Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezidentská delegácia na Poľsko nikdy nezabudne: Úrady ich držali v lietadle celú noc! Novinári opísali podrobnosti

Delegácia juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu na oficiálnej návšteve Poľska
Delegácia juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu na oficiálnej návšteve Poľska (Zdroj: SITA/AP/South African Government Communication and Information Services)

VARŠAVA - Poľské úrady vo štvrtok nepovolili odletieť z Varšavy lietadlu Juhoafrických aerolínií (SAA), v ktorom cestovali príslušníci ochranky juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu a novinári. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News a správ novinárov na sociálnej sieti.

Spravodajkyňa denníka Sunday Times Amanda Khozaová v piatok predpoludním na Twitteri oznámila, že ona a ďalší novinári sú v lietadle už 24 hodín. Strávili v ňom noc a ráno im oznámili, aby odovzdali svoje cestovné pasy. "Úprimne povedané, v tomto štádiu sa chceme už len osprchovať a umyť si zuby," napísala. Poďakovala sa palubnému personálu SAA, ktorý zostal na palube a uviaznutým novinárom zabezpečil jedlo.

Juhoafrické média oznámili, že prezidentovým telesným strážcom nepovolili vstúpiť na územie Poľska, pretože im chýbali dokumenty k zbraniam, ktoré mali pri sebe, píše agentúra DPA.

Duda, Zelenskyj, Putin 

Spravodajský portál News24 uvádza, že Ramaphosa vo štvrtok absolvoval zdvorilostnú návštevu u poľského prezidenta Andrzeja Dudu a následne oficiálnym lietadlom odletel na juh Poľska, odkiaľ cestoval do Kyjeva. Sprevádza ho preto len menší počet bezpečnostného personálu.

Juhoafrický prezident je súčasťou delegácie lídrov afrických krajín, ktorá sa v piatok v Kyjeve stretáva s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v sobotu v Petrohrade s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Dostali povolenie 

Ramaphosov hovorca Vincent Magwenya označil postup voči ochranke a novinárom za veľmi nešťastný a hlboko poľutovaniahodný. 

Viac o téme: DelegáciaJARPoľskoVaršava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu