Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vydali medzinárodný zatykač na bývalého europoslanca za stranu Jobbik: V Moskve je pod Putinovou ochranou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ – V štruktúrach Európskej únie pracoval politik, ktorý bol pred niekoľkými rokmi obvinený zo špionáže. Keď mu Vladimir Putin podal pomocnú ruku, maďarský europoslanec ju ochotne prijal. V Moskve je pod ochranou štátnych orgánov. Maďarský súd vydal na bývalého člena Jobbik medzinárodný zatykač.

archívne video

Věra Jourová o používaní špionážnych softvérov v krajinách EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Okresný súd v Budapešti vydal európsky aj medzinárodný zatykač na bývalého eurposlanca za stranu Jobbik Bélu Kovácsa (63). Ako píše 444.hu., politik sa mal dopustiť špionáže v prospech Ruskej federácie, za ktorú bol odsúdený na 5 rokov nepodmienečne. 

Viacero trestných činov 

Súd 24. septembra 2020 vyhlásil prvostupňový rozsudok v prípade štyroch obžalovaných, ktorých prokuratúra obvinila zo špionáže voči inštitúciám EÚ a ďalších trestných činov. Kovácsa uznal súd vinným z pokračujúceho podvodu s financiami a dvoch prípadov použitia falošných dokladov. Za tento čin dostal podmienečný trest odňatia slobody v trvaní jeden a pol roka a peňažný trest vo výške 600 000 forintov.

Odvolací súd druhého stupňa v Budapešti po viacerých výpovediach a predložených materiáloch uznal Bélu Kovácsa takisto vinným. Okrem spomínaných prehreškov sa ako agent Ruskej federácie dopustil aj špionáže v Európskej únii. Mal vytvárať skupiny, ktoré posilňovali mocenské záujmy Ruska a oslabovali Úniu.  Za špionáž dostal 5-ročný trest odňatia slobody. Po týchto verdiktoch utiekol Kovács do Moskvy a oficiálne začal pôsobiť v štruktúrach Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov. Z tohto dôvodu bol na jeho osobu vydaný medzinárodný zatykač.  

Karkulka 

Béla Kovács pôsobil ako europoslanec v rokoch 2009 až 2017. V roku 2014 bol prítomný ako pozorovateľ pri referende o pričlenení Krymu k Ruskej federácii, kde stál na strane Ruska. Informuje o tom Magyar Nemzet. O poslaneckú imunitu prišiel v roku 2015. Ako špión pracoval pod krycím menom Piroska (v maďarčine Karkulka). Kovács bol s Ruskom prepojený od študentských čias. Po vysokej škole tam podnikal a dokonca si našiel aj ruskú manželku, ktorá zhodou okolností pracovala v tajnej službe KGB.  

Viac o téme: ŠpionážEuroposlanecMaďarskoEurópska úniaBéla KovácsRuská federáciaMedzinárodný zatykač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu