Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Poľsku operovala ruská špionážna skupina: Jej cieľom bolo sabotovať dodávky zbraní pre Ukrajinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poliakom sa podarilo rozbiť špionážnu skupinu, ktorá mala pracovať pre ruskú rozviedku. Jej cieľom bolo paralyzovanie dopravy, sabotáž prevozu zbraní a iné aktivity, ktorých výsledkom malo byť obmedzenie pomoci pre Ukrajinu. Zadržaných bolo najmenej deväť ľudí.

Poľské tajné služby sa postarali o veľký úlovok. Portál Wiadomości, s odvolaním sa na rádio RMF FM infomoval, že polícií sa podarilo odhaliť špionážnu skupinu, ktorá mala pracovať pre Ruskú federáciu. Všetkých deväť zadržaných osôb pochádzalo z Ruska. 

Informáciu potvrdil aj minister vnútra Mariusz Kamiński. "Agentúra pre vnútornú bezpečnosť zadržala v uplynulých dňoch deväť osôb podozrivých zo spolupráce s ruskými tajnými službami. Podozriví viedli špionážnu činnosť proti Poľsku a pripravovali sabotážne akcie na žiadosť ruskej rozviedky," prezradil. Skupina sa mala zameriavať najmä na trasy jednotlivých vlakov. 

Úplný prehľad 

Podozriví mali pripravovať sabotážne akcie, ktorých cieľom bolo zabrániť dodávkam zbraní na Ukrajinu. Príslušníci poľskej tajnej služby (ABW) zaistili kamery, GPS vysielače a iné elektronické zariadenia, ktoré mali byť umiestnené na vybrané vlaky. RMF FM uviedlo, že v Poľsku nainštalovali pre svoje potreby minimálne 50 kamier. Zo zachytených záberov sa podarilo identifikovať, že monitorované boli úseky železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve, najmä v blízkosti letiska v Jasionke, ktoré je hlavným prestupným bodom západných zbraní a munície pre Ukrajinu.

Žiadne prekvapenie 

Podľa podplukovníka Macieja Korowaja, ktorý sa v minulosti špecializoval na činnosť bieloruských a ruských tajných služieb, všetko vyzeralo ako plánované akcie, ktoré mali pod palcom práve Rusi. "Vôbec ma to neprekvapilo. Ruská stratégia, taktika aj zmýšľanie podlieha takýmto aktivitám. Pred spustením činnosti špiónov museli všetko pripraviť," dodal s tým, že operácia bola spustená minimálne pol roka pred ruskou inváziou na Ukrajinu.  

 "Všetky skonfiškované sledovacie zariadenia sú v povinnej výbave bieloruskej aj ruskej tajnej služby. Vďaka nim mohla špionážna skupina získať informácie o množstve techniky, trase dodávok, type prepravy aj konečný cieľ cesty na Ukrajine. Na základe toho bolo možné určiť detaily jednotlivých konvojov so zbraňami," objasnil podpolukovník Korowaj.

"Mohli plánovať vyhodiť do vzduchu koľaje? Mohli. Avšak v takýchto prípadoch si treba položiť otázku, či je v Poľsku dôležitejšia prítomnosť operujúcej tajnej skupiny, alebo veľká sabotáž, ktorá prinesie nepriateľovi viac hluku ako úžitku. Navyše, zbrane by sa potom dopravili na Ukrajinu iným spôsobom," doplnil podplukovník.

Lukašenko

Bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA uviedla, že medzi zadržanými sú aj traja bieloruskí občania. Vládna agentúra však popiera, že by spolupracovali s ruskou rozviedkou. Podľa neoficiálnych informácií poľského portálu mali štátne médiá, ktoré má pod palcom prezident Lukašenko, odvrátiť pozornosť od skutočnej prítomnosti bieloruských agentov v Poľsku.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

K situácii sa vyjadril aj poľský minister obrany Mariusz Błaszczak."Bola to špionážna skupina. Títo ľudia zbierali informácie pre tých, ktorí zaútočili na Ukrajinu. Samozrejme, že je to vážna hrozba aj pre našu kritickú infraštruktúru," povedal.

 

Viac o téme: ŠpionážRuskoPoľskoDodávky zbraníVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu