Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Boje v Sudáne sa obnovili už 10 minút po vypršaní prímeria

Boje v Sudáne.
Boje v Sudáne. (Zdroj: SITA/AP Photo)

CHARTÚM - V sudánskej metropole Chartúm sa v nedeľu obnovili boje po skončení 24-hodinového prímeria, ktoré sprostredkovali Saudská Arábia a Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy svedkov.

Dohoda o jednodňovom celoštátnom zastavení paľby medzi sudánskou armádou a znepriatelenými polovojenskými silami vypršala v nedeľu o 6.00 h miestneho času (4.00 h SELČ). Zdroje z Chartúmu aj z neďalekého mesta Omdurmán už zhruba desať minút potom hlásili streľbu a ťažkú delostreleckú paľbu. Prímerie podľa AFP poskytlo sudánskym civilistom aspoň krátku úľavu v rámci ozbrojeného konfliktu, ktorý trvá už skoro dva mesiace.

USA na oboch hlavných veliteľov uvalili sankcie

Obyvateľom Chartúmu umožnilo buď odísť z mesta, alebo si zaistiť zásoby potravín a ďalších zásob. Boje medzi Sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a Jednotkami rýchlej podpory (RSF) vypukli v polovici apríla a napriek úsiliu zahraničných sprostredkovateľov a sérii dohodnutých prímerí naďalej pokračujú. Sústreďujú sa najmä na hlavné mesto Chartúm a nepokojnú oblasť Darfúru. USA na oboch hlavných veliteľov znepriatelených strán uvalili sankcie. Rokovania o ukončení konfliktu, prebiehajúce v saudskoarabskej Džidde, sú už od konca apríla pozastavené.

Saudská Arábia a USA pohrozili ich ďalším odkladom v prípade, že bojujúce strany nebudú dodržiavať ani najnovšie prímerie. Podľa správ mimovládnych organizácií počas bojov v Sudáne zahynulo už viac než 1800 ľudí. Dva milióny osôb je vysídlených, z toho 476.000 hľadá útočisko v okolitých krajinách, uvádza OSN.

Viac o téme: BojePrímerieSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu