Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Izrael opäť zažil protesty proti súdnej reforme i násiliu v arabských komunitách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

TEL AVIV - Tisíce ľudí vyšli v sobotu - už 23. týždeň po sebe - do ulíc miest a obcí v celom Izraeli, aby protestovali proti kontroverzným plánom na reformu súdnictva, ale aj proti násiliu, ktoré zasiahlo arabské komunity. Agentúra AFP vo svojej správe pripomenula, že reformné návrhy krajne pravicovej izraelskej vlády by obmedzili autoritu najvyššieho súdu a dali politikom väčšie právomoci pri výbere sudcov.

Vzhľadom na kritiku a pouličné protesty, ktoré vládne návrhy vyvolali, premiér Benjamin Netanjahu v marci oznámil "prestávku" v procese schvaľovania reforiem, aby takto vytvoril priestor pre diskusiu. Izraelský parlament v máji schválil návrh zákona o štátnom rozpočte, pričom Netanjahu prisľúbil, že bude "pokračovať v úsilí (svojej vlády) o dosiahnutie čo najširšieho konsenzu v otázke právnej reformy". Netanjahuova vláda, ktorá je koalíciou jeho strany Jednota (Likud) a krajne pravicových a ultraortodoxných strán, tvrdí, že navrhované zmeny sú potrebné na obnovenie rovnováhy medzi zákonodarnou a súdnou mocou.

Niektorí z účastníkov sobotňajších protestov držali v rukách aj transparenty kritizujúce nečinnosť vlády v súvislosti s prudko rastúcou vlnou kriminality, ktorá postihla arabskú menšinu v krajine. Podľa mimovládnych organizácií bolo od začiatku roka v arabských komunitách v Izraeli pri násilnostiach súvisiacich s trestnou činnosťou zabitých približne 100 ľudí. AFP dodala, že Arabi v Izraeli sa už dlho sťažujú na diskrimináciu a nečinnosť polície v boji proti násiliu a kriminalite, ktoré postihujú ich komunity.
 

Viac o téme: ProtestyIzraelSúdna reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu