Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zbabelý útok nožom na malé deti vo Francúzsku: Kamera zachytila šialené vyčíňanie muža! VIDEO len pre silné povahy

Kamera zachytila vyčíňanie útočníka. Zobraziť galériu (4)
Kamera zachytila vyčíňanie útočníka. (Zdroj: Twitter)

ANNECY - Vo východofrancúzskom meste Annecy vo štvrtok ráno útočník pobodal šesť ľudí, z toho štyri deti vo veku do troch rokov. Podľa francúzskej tlače útočil tridsaťjedenročný Sýrčan, ktorý sa hlási ku kresťanstvu. Polícia ho zadržala.

Zatiaľ sa nezdá, že by išlo o teroristický útok, povedali vo štvrtok popoludní novinárom premiérka Élisabeth Borneová a prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Prezident Emmanuel Macron útok odsúdil ako "úplne zbabelý", celý národ je podľa neho v šoku. Stav piatich zranených bol aj včera večer vážny.

Video je určené len pre silné povahy

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Muž ozbrojený nožom zaútočil na deti vo veku od 22 mesiacov do troch rokov v parku neďaleko jazera v Annecy okolo 09:30 SELČ. Polícia na mieste zasiahla zhruba 15 minút po začiatku útoku a štyri minúty po zavolaní, tvrdí policajný zdroj. Dve zranené deti sú cudzinci - z Holandska a z Británie. Podľa svedkov, s ktorými hovorila televízia BFM TV, sa po útoku pokúsil útočník utiecť a ešte pred tým, ako ho zadržala polícia, napadol staršiu osobu. Všetko zachyila kamera.

"Dôvod (útoku) musíme ešte len určiť," uviedla prokurátorka. Nič zatiaľ podľa nej nenasvedčuje tomu, že by išlo o teroristický čin. Neskôr prokuratúra oznámila, že podozrivý je vo väzbe pre pokus o vraždu.

Zbabelý útok nožom na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

Podľa prokurátorky stav štyroch detí a jedného dospelého bol včera večer stále vážny. Najmladšie dieťa bolo prevezené do nemocnice v Ženeve. Zdravotný stav detí bol podľa Bonnetovej-Mathisovej "extrémne krehký", a to aj kvôli ich nízkemu veku. Jeden z poranených dospelých bol postrelený počas zásahu polície proti útočníkovi, ktorý nemal podľa vyšetrovateľov komplica.

Údajným útočníkom je muž zo Sýrie narodený v roku 1991, píše AFP. Podľa švédskych imigračných úradov dostal v roku 2013 neobmedzený trvalý pobyt v krajine a niekoľkokrát sa neúspešne pokúsil získať aj švédske občianstvo. Vlani v novembri požiadal žiadosť o azyl vo Francúzsku, bola však zamietnutá, pretože muž získal už ochranu vo Švédsku. Podľa bývalej manželky muža, s ktorou hovorila agentúra AFP, sa Sýrčan odsťahoval do Francúzska pred vyše ôsmimi mesiacmi práve kvôli zamietnutým žiadostiam o občianstvo.

Zbabelý útok nožom na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Florent Pecchio/L'Essor Savoyard via AP)

Podľa AFP sa hlásil ku kresťanstvu a na záberoch z útoku je počuť, ako kričí "v mene Ježiša Krista". Ako uviedla premiérka Élisabeth Borneová, o mužovi nemali poznatky tajné služby a nemal ani psychiatrický záznam. Podľa médií útočil bezdomovec. Prokuratúra neskôr dodala, že muž nebol pod vplyvom alkoholu či drog.

Zbabelý útok nožom na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Florent Pecchio/L'Essor Savoyard via AP)

"Úplne zbabelý útok dnes ráno v parku v Annecy. Deti a jeden dospelý sa ocitli medzi životom a smrťou," uviedol na twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Národ je v šoku. Myslíme na nich, na ich rodiny a záchranné zložky," dodal. Britský premiér Rishi Sunak označil útok za otrasný.

Poslanci a členovia vlády včera v Národnom zhromaždení prerušili debatu a minútou ticha uctili zranených aj ich rodiny, na čo ich vyzvala predsedníčka Yaël Braunová-Pivetová. K činu sa vyjadrilo množstvo francúzskych politikov. Zástupcovia krajnej pravice podľa agentúry AFP v reakciách kritizovali nekontrolovanú migráciu. "Masívna migrácia zabíja," uviedol šéf poslancov pravicových Republikánov Olivier Malreix. "Je potrebné znovu prerokovať celú našu migračnú politiku a mnoho európskych pravidiel," uviedol šéf krajne pravicového Národného združenia Jordan Bardella.

Trpí vraj depresiami

Čo hnalo 31-ročného Sýrčana pri jeho útoku nožom v Annecy? Psychiatrické vyšetrenie by malo objasniť, či je psychicky zdravý. Podľa rodiny trpí "ťažkými depresiami". To, že mu švédske úrady odmietli udeliť občianstvo, jeho stav zhoršilo, povedala pre agentúru AFP jeho matka. 

Viac o téme: DetiZraneniaFrancúzskoAnnecyútok nožom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu