Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vo Francúzsku je najviac súkromných bazénov v rámci Európy: Majitelia musia zaplatiť daň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PARÍŽ - Francúzske daňové úrady vypátrali pomocou analýzy satelitných snímok viac ako 120.000 neprihlásených bazénov. Ich majitelia majú teraz úradom doplatiť za ne daň z nehnuteľnosti a nahlásiť ich presné parametre, informuje správa agentúry DPA a denníka Le Parisien.

Písomne oslovení majitelia novoobjavených bazénov majú lehotu 30 dní, aby ohlásili svoj bazén prostredníctvom služby "Bien immobiliers" na webovej stránke impots.gouv.fr. Podľa odhadu generálneho riaditeľstva pre verejné financie to prinesie dodatočný príjem 40 až 50 miliónov eur do rozpočtu miestnych samospráv. 

archívne video V bazéne na dvore domu sa ocitla zvláštna návštevníčka: Pomáhať von jej museli hasiči

V bazéne na dvore domu sa ocitla zvláštna návštevníčka: Pomáhať von jej museli hasiči (Zdroj: FB/HZS Libereckého kraja)

V krajine podľa odhadov existuje najviac súkromných bazénov v rámci Európy. Bazén vo Francúzsku podlieha dani z nehnuteľnosti, ak ide o trvalú stavbu a je väčší ako 10 štvorcových metrov. Daň je splatná spätne štyri roky. Podľa odhadov by majitelia neprihlásených bazénov na jeseň mali zaplatiť v priemere 375 eur za bazén. 

Vyše 20-tisíc nenahlásených bazénov

Počas testovania novej technológie na jeseň 2021 v deviatich departementoch sa podarilo odhaliť vyše 20.000 nenahlásených bazénov. Samosprávy tak mohli na jeseň 2022 od ich majiteľov vyinkasovať ako daň z nehnuteľnosti 10 miliónov eur navyše. Francúzsko na vývoji softvéru na analýzu leteckých snímok  spolupracovalo so spoločnosťou Capgemini a získané údaje porovnalo s údajmi z katastra. Uľahčila sa tak práca daňových inšpektorov.

Viac o téme: BazényNehnuteľnosťDaňFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu