Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Picassov obraz Buste de femme sa v Nemecku vydražil za neuveriteľnú sumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KOLÍN NAD RÝNOM - Obraz slávneho španielskeho maliara Pabla Picassa s názvom Buste de femme (Busta ženy) z roku 1971 sa na dražbe v nemeckom meste Kolín nad Rýnom predal za 3,4 milióna eur. Pôvodne sa odhadovalo, že sa obraz vydraží za 1,5 – 2,5 milióna eur. V utorok to uviedla agentúra DPA.

Najvyššiu sumu za Picassovu maľbu ponúkol záujemca zo Švajčiarska, ktorý sa na dražbe zúčastnil telefonicky, oznámil aukčný dom Van Ham. Dodal, že to bolo po prvýkrát za uplynulých najmenej 25 rokov, čo sa Picassovo dielo dražilo práve v Nemecku. 

Archívne video: Historické múzeum vystavuje skvosty holíčskej keramiky

Historické múzeum vystavuje skvosty holíčskej keramiky (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Historici umenia tvrdia, že na obraze sa nachádza Picassova druhá manželka Jacqueline Roqueová; obraz sa totiž pôvodne nachádzal v jej sídle. Pred dražbou bol súčasťou súkromnej nemeckej zbierky, ktorej celková odhadovaná hodnota bola desať miliónov eur.

Agentúra DPA pripomína, že Picasso, ktorý zomrel v roku 1973, vytvoril dohromady 400 portrétov o 46 rokov mladšej Roqueovej. Bývalá obchodníčka s keramikou neskôr Picassovým deťom zakázala, aby sa zúčastnili na jeho pohrebe. Zomrela v roku 1986.

Viac o téme: MaľbaObrazUmenieDražbaMaliarMilióny eurNemeckoPablo PicassoKolín nad RýnomBuste de femmeBusta ženy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu