Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež oznámil, že koncom leta plánuje navštíviť Mongolsko

pápež František Zobraziť galériu (2)
pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Vatikán v sobotu potvrdil, že pápež František koncom leta navštívi Mongolsko.

Cesta 86-ročného pápeža sa uskutoční od 31. augusta do 4. septembra, potvrdil šéf vatikánskej tlačovej služby Matteo Bruni. Pôjde o prvú návštevu hlavy katolíckej cirkvi v ázijskej krajine s budhistickou väčšinou medzi Ruskom a Čínou. V Mongolsku žije jedna z najmenších katolíckych komunít na svete: len asi 1.500 ľudí z viac ako troch miliónov obyvateľov. Vlani v auguste pápež poveril kardinála Giorgia Marenga funkciou apoštolského prefekta Ulanbátaru.

Jedným z cieľov návštevy bude zlepšenie vzťahov s Čínou

Jedným z cieľov návštevy bude zlepšenie vzťahov s Čínou, ktorá má úzke ekonomické väzby s Mongolskom. František sa dlhoročne usiluje o budovanie vzťahov s komunistickým Pekingom a dosiahol dohodu v chúlostivej otázke menovania biskupov. Mongolsko sa v roku 1992 vymanilo zo sovietskej sféry vplyvu. V posledných rokoch je predmetom rastúceho záujmu zo strany Spojených štátov v rámci ich snahy konkurovať vzostupu Číny.

Pápež František
Zobraziť galériu (2)
Pápež František  (Zdroj: SITA (AP Photo/Alessandra Tarantino))

Pápež František od roku 2013 podnikol 41 zahraničných ciest a navštívil približne 60 krajín. Naďalej cestuje napriek pribúdajúcim zdravotným problémom najmä s kolenom, kvôli ktorému musel celý rok používať invalidný vozík. Začiatkom tohto roka navštívil Konžskú demokratickú republiku, Južný Sudán a Maďarsko a v tomto roku má naplánované cesty do Portugalska a do francúzskeho Marseille.

Viac o téme: Návšteva MongolskoVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu