Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koniec napätia medzi Egyptom a Tureckom: Dohodli sa na opätovnom nadviazaní diplomatických vzťahov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Unal)

KÁHIRA/ISTANBUL - Turecko a Egypt sa po rokoch napätia dohodli na opätovnom nadviazaní diplomatických vzťahov - bezprostredne po víťazstve Recepa Tayyipa Erdogana v druhom, rozhodujúcom kole tureckých prezidentských volieb, informuje o tom správa agentúry DPA.

Obe krajiny si chcú navzájom vymenovať aj veľvyslancov, potvrdil v pondelok večer úrad egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Podľa vyhlásenia sa na tom Sísí dohodol so samotným Erdoganom po tom, čo mu zablahoželal k volebnému víťazstvu.

Roky napäté vzťahy

Vzťahy medzi Káhirou a Ankarou boli roky napäté, pripomína DPA. Politický spor medzi oboma krajinami eskaloval v roku 2013 po tom, čo turecká vláda zosadenie vtedajšieho islamistického gyptského prezidenta Muhammada Mursího opakovane označila za nelegálny "vojenský prevrat".

Turecko a Egypt si v tom istom roku navzájom odvolali aj veľvyslancov. K zblíženiu medzi nimi došlo až nedávno; egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí navštívil Turecko po katastrofálnom zemetrasení, ktoré krajinu postihlo tento rok vo februári. Jeho turecký rezortný kolega Mevlüt Čavušoglu do Káhiry následne pricestoval v marci a už vtedy uviedol, že sa plánuje aj schôdzka medzi Erdoganom a Sísím.

Viac o téme: NapätieTureckoEgyptRecep Tayyip ErdoganDiplomatické vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu