Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Španielsku budú v júli predčasné parlamentné voľby

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez (Zdroj: SITA/AP/Kenzo Tribouillard)

MADRID - Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok prekvapivo oznámil, že v krajine sa budú 23. júla konať predčasné parlamentné voľby. Stalo sa tak po tom, ako Sánchezovi socialisti utrpeli v nedeľu v regionálnych a komunálnych voľbách výraznú porážku. Informuje agentúra AFP.

Sánchez v prejave k občanom v televízii uviedol, že o rozhodnutí rozpustiť parlament a vypísať parlamentné voľby už informoval aj kráľa Filipa VI. Povedal, že k tomuto rozhodnutiu dospel "pri pohľade na výsledky včerajších volieb", píše agentúra Reuters.

Vyhrali konzervatívci

Na základe údajov z takmer všetkých volebných miestností získala konzervatívna Ľudová strana (PP) v komunálnych voľbách 31,5 percenta hlasov. To je o vyše deväť percentuálnych bodov viac ako vo voľbách v roku 2019. Vládnuca Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) získala 28,2 percenta hlasov, čo je o vyše jeden percentuálny bod menej ako pred štyrmi rokmi.

Pravicovú populistickú stranu Vox volilo okolo sedem percent Španielov. PP a Vox zaznamenali výrazné zisky aj v regionálnych voľbách v 12 zo 17 autonómnych spoločenstiev. Dosiaľ sa očakávalo, že parlamentné voľby sa v krajine uskutočnia v decembri. Španielsko 1. júla preberá rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Viac o téme: Predčasné voľbyŠpanielskoPedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu