Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lukašenko sa stretol s Putinom a potom sa to stalo: Náhla hospitalizácia v nemocnici, vodca údajne umiera

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na eurázijskom ekonomickom fóre v Moskve.
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na eurázijskom ekonomickom fóre v Moskve. (Zdroj: SITA/AP/Roscongress Foundation/Vyacheslav Viktorov)

MOSKVA – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko absolvoval počas minulého týždňa zahraničnú cestu do Ruskej federácie. V Moskve sa stretol osobne s dlhoročným partnerom a spojencom Bieloruska Vladimirom Putinom. Po oficiálnom stretnutí sa zdravotný stav Lukašenka náhle zhoršil. Musel byť dokonca hospitalizovaný.

archívne video

Korčok tvrdí, že Lukašenko si zložením prezidentského sľubu vyslúžil vstupenku na sankčný zoznam (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návšteva ruskej metropoly dopadla pre bieloruského prezidenta priam katastrofálne. Rozhovory medzi Lukašenkom a Putinom mohli síce prebehnúť v priateľskej atmosfére, no po stretnutí sa Putinovmu hosťovi náhle pohoršilo. Lukašenkov zdravotný stav už kontrolujú doktori v nemocnici, kde musel byť údajne hospitalizovaný. 

Stretnutie s Putinom 

O situácii informoval bieloruský opozičný politik Valerij Cepkalo, ktorý sa vyjadril na ruskej sociálnej sieti Telegram. "Podľa doterajších informácii bol Lukašenko po stretnutí s Putinom za zatvorenými dverami náhle prevezený do nemocnice v Moskve. Lekári vyhodnotili jeho stav ako kritický a poznamenali, že nebol nakazený žiadnou prenosnou chorobou. Okrem toho dodali, že situácia sa môže zopakovať," napísal Cepkalo. 

Po náhlej zmene Lukašenkovho zdravotného stavu sa začali objavovať špekulácie o možnej otrave, ktorú si mal objednať Kremeľ. Podľa Cepkala sú podobné názory prirodzené. "Lukašenko mal problémy aj v minulosti, ale Bielorusko sa to snažilo umlčať. Teraz nechávajú všetko otvorené, aby nevznikli ďalšie podozrenia. Prezidentské lietadlo sa dokonca vrátilo naspäť do Minsku," pokračoval. Ako informuje Ukrajinska Pravda, prezident Lukašenko sa vo štvrtok 25. mája zúčastnil na stretnutí Vyššieho eurázijského ekonomického fóra v Moskve, kde sa verejne vyjadril, že v rámci bilaterálnych vzťahov Rusi začali premiestňovať jadrové zbrane na územie Bieloruska. 

Návrat do Bieloruska? 

Bieloruský prezident sa dlho neobjavoval na verejnosti. K zmene prišlo len nedávno, no na najnovších fotografiách vyzerá ako vosková figurína. Dňa 23. mája, sa pre zhoršený zdravotný stav ospravedlnil zo svojej absencie na verejných podujatiach. Dodal, že nezomiera. Podľa informácii opozičného portálu Belaruski Hajun Lukašenko priletel do Minsku 25. mája okolo ôsmej hodiny večer. "Z letiska sa prezidentská kolóna presunula až k sídlu bieloruského prezidenta. Informácie, ktoré šíri Valerij Cepkalo, že prezident Lukašenko je hospitalizovaný v Moskve, momentálne nemôžeme potvrdiť," informuje portál na Twitteri. 

Opozícia 

Líderka zjednotenej bieloruskej opozície Svetlana Cichanovská k súčasnej situácii len dodala, že sa treba pripraviť na akýkoľvek scenár. 

"O zdravotnom stave Lukašenka sa šíri veľa teórii. Pre nás to znamená jediné a to, že sa musíme pripraviť na akýkoľvek scenár. Naším cieľom je vrátiť Bielorusko na cestu demokracie a zabrániť ruskému zásahu. Potrebujeme, aby medzinárodné spoločenstvo konalo rýchlo a proaktívne."

Viac o téme: StretnutieHospitalizáciaZdravotný stavMoskvaVladimir PutinBieloruskoAlexandr LukašenkoPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu